İran Riyali dolar karşısında eridi halk sokağa çıktı

İran Riyali dolar karşısında eridi halk sokağa çıktı

New Shapur’da düzenlenen gösterilerde halk hükümet karşıtı sloganlar attı.

İran’da hükümetinin ekonomi politikaları ve İran para biriminin ciddi değer kaybını protesto etmek üzere İran halkı İsfahan’da sokaklara döküldü.

Amerika’nın Sesi'nin haberine göre İsfahan’da çekildiği teyit edilen fotoğraflarda, Salı günü New Shapur’da düzenlenen gösterilerde, halkın yürüyüş yaptığı ve hükümet karşıtı sloganlar attığı belirtildi.

'CANIMI GAZZE'YE DEĞİL, LÜBNAN'A DEĞİL, İRAN'A VERİRİM'

Halk, riyalin dolar karşısında rekor düzeyde değer kaybına uğramasının, ithal ürünlerdeki fiyat artışını tetiklemesinden şikayetçi. Bir başka sorun da yaz ortasında İsfahan’ı elektriksiz bırakan kesintiler.

New Shapur’da yürüyüş yapan gösterilerin olduğu bir videoda protestocuların, “Canımı Gazze’ye değil, Lübnan’a değil, İran’a veririm” diye slogan attığı görüldü. Söz konusu söylem, İran genelinde son dönemde düzenlenen hükümet karşıtı gösterilerde atılan ortak slogan durumunda. Haberde, birçok İranlının devlet idaresindeki İslamcı kesimin ülkenin kaynaklarını içişlerini çözmek yerine bölgedeki İslamcı militanları finanse etmek için kullanmasına destek vermediği aktarıldı.

'RIZA ŞAH'IN RUHU ŞAD OLSUN'

Bir başka görüntüde de protestocuların, “Rıza Şah’ın ruhu şad olsun” diyerek slogan attığı görüldü. Şah Rıza 1979’daki İslam Devrimi’nden önce İran’da iktidardaki son liderdi. Şahı protestolarda anmak da son dönemde İran’daki protestolarda görülen durumlardan biri.New Shapur’daki esnafın çoğunluğu da kepenk kapatarak protestolara katıldı.

Resmi Haber Ajansı ISNA’ya konuşan İsfahan Ticaret Odası Başkanı protestocuların taleplerine sıcak baktığını, taleplerin yasal olduğunu söyleyerek hükümete kurdaki dalgalanmaları dizginleme çağrısı yaptı.