İran ile ilgili çarpıcı iddia: 'Covid-19 ölümleri açıklananın üç katı'

İran ile ilgili çarpıcı iddia: 'Covid-19 ölümleri açıklananın üç katı'

İran, salgının başlangıcında Çin'in ardından en fazla koronavirüs vakasının görüldüğü ülke konumundaydı. Ülkede son haftalarda vaka sayısında yeniden artış dikkat çekiyor.

BBC Farsça Servisi'nin araştırmasında, İran'da Covid-19 salgınından ölenlerin sayısının hükümetin açıkladığının üç katı olduğu belirtildi.

İran hükümeti kayıtlarına göre, 20 Temmuz itibarıyla yeni tip koronavirüsten (Covid-19) ölenlerin sayısı yaklaşık 42 bin civarıydı. İran Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı ölü sayısı ise 14 bin 405.

BBC Türkçe'nin aktardığı haberde, yine hükümetin kayıtlarına göre vaka sayısı da Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı gibi 278 bin 827 değil 451 bin 024.

İran, salgının başlangıcında Çin'in ardından en fazla koronavirüs vakasının görüldüğü ülke konumundaydı.

Ülkede son haftalarda vaka sayısında yeniden artış dikkat çekiyor.

BBC’de yer alan haber şöyle:

İLK VAKA YAKLAŞIK BİR AY SONRA AÇIKLANDI

BBC'ye sızdırılan liste ve tıbbi kayıtlara göre ülkede koronavirüsten ilk ölüm 22 Ocak'ta görüldü. Hükümet ilk vakanın bu tarihten yaklaşık bir ay sonra görüldüğünü açıklamıştı.

Salgının başlangıcından bu yana hükümetin açıkladığı sayılar şüpheyle karşılanıyordu.

BBC'nin araştırması ulusal ve bölgesel seviyedeki vaka ve ölü sayıları arasında tutarsızlık olduğunu gösteriyor.

Dünya genelinde, ülkelerin test kapasitesinin yetersiz olması nedeniyle gerçek ölü sayısının açıklanan verilere yansımadığı biliniyor. Ancak İran'da hükümetin elinde tüm ölümlerin kayıtları olmasına rağmen sayıları daha düşük açıklandığı belirtiliyor.

‘PANDEMİ ÜZERİNDEKİ SİYASAL OYUN SON BULSUN’

Veriler, BBC'ye kimliği bilinmeyen bir kaynak tarafından gönderildi.

Bu veriler, İran genelinde hastanelere girişi yapılan günlük hasta sayıları, bu kişilerin isimleri yaşları, cinsiyetleri, hastalık belirtileri, hastanelerde kaldıkları süre ve başka hastalıkları olup olmadığı gibi bilgiler içeriyor.

Kaynak, "gerçeklerin açığa çıkması ve pandemi üzerindeki siyasi oyunların son bulması için" bu verileri BBC'yle paylaştığını söylüyor.

BBC, bu kaynağın bir devlet görevlisi olup olmadığını ya da bu verilere hangi yollarla ulaşıldığını teyit edemedi.

Ancak BBC Farsça Servisi'nin araştırması, listede yer alan bazı ölü ya da sağ hastaların isimlerinin doğru olduğuna işaret ediyor.

Bu kayıtlarla hükümetin açıkladığı sayılar arasındaki tutarsızlık, gerçek ölü sayısına ilişkin hesaplamalarla da uyumlu görünüyor.

BBC'ye sızdırılan bilgilere göre, başkent Tahran'da 8 bin 120 kişi hayatını kaybetti.

Salgının başladığı kent olan Kum'daki ölü sayısı ise 1419.

Ülke genelinde ölenlerin 1916'sının çoğu Afgan olan yabancılardan oluştuğu görülüyor.

Mart ortası itibarıyla, kayıtlara geçen ölü sayısı, hükümetin açıkladığı sayılardan beş kat fazla.

BBC'nin konuştuğu bazı doktorlar, sağlık bakanlığının güvenlik ve istihbarat birimlerince baskı altına alındığını söylüyor.

İRAN'DAN YALANLAMA

İran hükümeti ise  BBC Farsça Servisi'nin, ülkede koronavirüs salgınından ölenlerin sayısının hükümetin açıkladığının üç katı olduğuna dair haberini yalanladı.

İran Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Sima Sedat Lari haberin bilinmeyen bir kaynaktan gelen bilgilere dayandırılmasını eleştirdi.

Sima Sedat Lari, İngilizce yayımlanan Tehran Times gazetesindeki açıklamasında, haberde yapılan tahminlerde de bilimsel yöntem kullanılmadığını öne sürdü.

Lari, "bir kısım yabancı medya kuruluşlarının kimliği belirsiz kaynaklara dayanarak" kuşku ve belirsizlik yaratmaya çalıştıklarını, bilimsel olmayan yöntemlerle yaptıkları çıkarsamaları "böyle görünüyor" gibi cümlelerle ortaya sürdüklerini söyledi.

'DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ'NÜN YÖNTEMLERİNİ UYGULUYORUZ'

İran Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Sima Sedat Lari ayrıca ülkesinin vaka ve ölüm sayıları konusunda Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından onaylanmış bilimsel yöntemleri sıkı sıkıya uyguladığını kaydetti ve medyanın ya da bireylerin siyasi amaçlarla bilimsel tartışmalara girmekten kaçınmasını istedi.