İran Dışişleri: ABD yaptırımları kalkıyor

İran Dışişleri: ABD yaptırımları kalkıyor

Yıllardır süren yaptırımların, ABD ile yapılan anlaşma sonucu kaldırılacağını duyuran İran Dışişleri Sözcüsü, “Müzakereciler için hiçbir görev imkansız değildir ve anlaşamadığımız bir nokta yok” dedi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Saeed Khatibzadeh yaptığı basın açıklamasında, ihracat yasağının yanı sıra petrokimya, nakliye, sigorta, bankacılık, otomobil üretimi ve inşaat sektörlerine yönelik kısıtlamaları ve döviz işlemleri yasağını içeren yaptırımların önemli bir kısmının kaldırılacağını duyurdu.

Khatibzadeh ayrıca, nükleer anlaşmanın yeniden canlandırılması için “çok az zaman" kaldığını sözlerine ekledi.

NÜKLEER ANLAŞMA RAFTAN İNİYOR

Cumhuriyet’te yer alan habere göre taraflar, Tahran'ın nükleer programını durdurması karşılığında İran'a uygulanan yaptırımları kaldırmayı vaat eden 2015 nükleer anlaşmasını etkinleştirmek adına görüşmelerde bulunuyor.

Anlaşma altı yıl önce İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) daimi üyeleri Çin, Fransa, Rusya, İngiltere ve ABD'ye ek olarak Almanya arasında müzakere edilip imzalanmış, ancak Trump yönetimi ABD'yi anlaşmadan tek taraflı olarak geri çekmişti. 

Tahran da ABD'nin bu hamlesine, uranyum zenginleştirme de dahil olmak üzere anlaşma kapsamındaki taahhütlerinden vazgeçerek yanıt verdi.

Trump yönetimi, İran'ın nükleer faaliyetlerini engellemek için yürüttüğü "azami baskı" kampanyasının bir parçası olarak ülkedeki bir çok sektöre yaptırımlar getirmişti. Washington yönetimi ayrıca, İran'dan ham petrol satın alan ülkeleri "ikincil yaptırım" uygulamakla tehdit etmişti.

ABD yaptırımları, ihracat yasağının yanı sıra petrokimya, nakliye, sigorta, bankacılık, otomobil üretimi ve inşaat sektörlerine yönelik kısıtlamaları ve döviz işlemleri yasağını içeriyor.