İran, ABD'ye ait İHA'yı vurdu

İran, ABD'ye ait İHA'yı vurdu

Tahran ile Washington arasındaki gerilim tırmanıyor. İran, hava sahasına girdiği gerekçesiyle bir Amerikan insansız hava aracını düşürdü. ABD, hava sahası suçlamasını reddetti.

 İran Devrim Muhafızları, İran hava sahasına giren bir Amerikan insansız hava aracını düşürdüklerini açıkladı. Aracın, son dönemde gerilimin tırmandığı Körfez bölgesinede stratejik bir noktada bulunan Hürmüzgan vilayetindeki Kühmübarek’te düşürüldüğü belirtildi.

'HAVA SAHAMIZ KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR'

Devrim Muhafızları’nın internet sitesinden yapılan açıklamada, ‘casusluk’ faaliyetlerinde bulunduğu belirtilen insansız hava aracının ‘İran hava sahasına girdiği sırada düşürüldüğü’ vurgulandı. Yarı resmi Tasnim ajansına konuşan üst düzey İranlı bir yetkili de, “Hava sahamız kırmızı çizgimizdir ve İran, hava sahamızı ihlal eden her ülkeye her zaman olduğu gibi yanıt vermeye devam edecektir” dedi.

ABD: HAVA SAHASI İHLALİ YOK

Reuters’a konuşan bir Amerikalı yetkili ise insansız hava aracının İran’a ait bir füze ile düşürüldüğünü doğrulamakla beraber, olayın uluslararası hava sahasında meydana geldiğini savundu. Yetkili, düşürülen aracın Amerikan Donanması’na ait MQ-4C Triton tipi bir drone olduğunu söyledi.

İran’la ABD arasındaki gerilim, ABD Başkanı Donald Trump’ın geçen yıl nükleer anlaşmadan çekilmesinden bu yana aşamalı olarak tırmanıyor. Son olarak Hürmüz Boğazı’nda petrol tankerlerinin saldırıya uğraması ve ABD ile İran’ın bölgesel rakipleri olan Körfez ülkelerinin bundan Tahran’ı sorumlu tutması askeri gerilim endişesini artırmıştı. ABD bölgeye asker takviyesi yapmıştı.