Irak'ta hükümet karşıtı protestoya polis saldırısı: 14 ölü, 80 yaralı

Irak'ta hükümet karşıtı protestoya polis saldırısı: 14 ölü, 80 yaralı

Irak'ın Zikar kentindeki hükümet karşıtı protestolara polisin saldırısı sonucu 14 kişi hayatını kaybetti, 80 kişi yaralandı.

Irak'ın Zikar kentinde, işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmeti yetersizliğine karşı yapılan protestolara polisin saldırısı sonucu 14 kişi hayatını kaybetti, 80 kişi de yaralandı.

Irak'ın güneyinde yer alan Necef kentindeki hükümet karşıtı protestolar sırasında ise İran Başkonsolosluğu binası ateşe verildi. Necef Operasyonlar Komutanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, tüm kentte sokağa çıkma yasağı ilan edildiği belirtildi. Yasağın ne kadar süreceğine dair ise bir bilgi verilmedi.

Öte yandan başkent Bağdat'ın yanı sıra güneydeki Musenna, Kadisiye ve Zikar vilayetlerinde de polis protestoya saldırdı ve onlarca kişi yaralandı. Kadisiye'de bugün resmi tatil ilan edildi.

KENT GİRİŞ ÇIKIŞLAR KAPATILDI

Öte yandan ordu, Necef kentindeki başkonsolosluğun ateşe verilmesinin ardından kente giriş ve çıkışları kapattı.

Orduya bağlı Merkez Fırat Operasyonlar Komutanlığı'ndan bir yetkiliden alınan bilgiye göre, Necef'in tüm giriş ve çıkışlarının araç trafiğine kapatılması ve ülkenin diğer bölgeleriyle bağlantısının kesilmesine karar verildi. Orduya bağlı birliklerin araçların kente giriş ve çıkışına izin vermediği ve bu durumun kentte sükunet sağlanıncaya kadar devam edeceği belirtildi.

Necef Eğitim Hastanesi'nden bir yetkili ise yaptığı açıklamada, başkonsolosluğun ateşe verilmesinden önce polisin protestoya saldırısında 14 kişinin öldüğünü ve 80 kişinin yaralandığını aktardı. Yetkili, yaralanmaların göz yaşartıcı gaz bombasından etkilenme ve konsolosluk binası önündeki izdiham nedeniyle meydana geldiğini ifade etti. (AA)

NE OLMUŞTU?

Irak'ta işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmeti yetersizliğini protesto etmek amacıyla 1 Ekim'de başlayan protestolarda şu ana kadar 300'den fazla kişi hayatını kaybetti, 15 binden fazla kişi yaralandı.

Başkent Bağdat başta olmak üzere orta ve güney kesimlerdeki kentlerde devam eden protestolar sırasında İran'ın ülkedeki nüfuzuna yönelik tepkiler de dile getiriliyor.

Hükümetin açıkladığı reform paketleriyle ikna olmayan halk, polise protestolarda şiddet kullanılması talimatı vermekle suçladıkları Başbakan Adil Abdulmehdi ve yolsuzluk iddiaları gerekçesiyle hükümetin istifasını istiyor.