Irak'ta hükümet karşıtı protestolar: Bu hafta en az 13 kişi vurularak öldürüldü

Irak'ta hükümet karşıtı protestolar: Bu hafta en az 13 kişi vurularak öldürüldü

Irak'ta hükümet karşıtı protestolar devam ederken, bu hafta en az 13 kişi hayatını kaybetti.

Irak'taki protestolarda güvenlik güçlerinin sert müdahaleleri sürüyor. Bu hafta meydana gelen hükümet karşıtı gösterilerde en az 13 kişi vurularak öldürüldü.

Reuters'ın güvenlik ve sağlık yetkililerinden aktardığına göre pazartesi günü 8 kişi öldürülken, salı günü erken saatlerde 5 kişi daha vurularak hayatını kaybetti. Ölümlerden birinin güvenlik güçlerinin protestolarda ölen bir kişi için yapılan cenaze alayına ateş açması sonucu meydana geldiği bildirildi.

Eylemler, Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi'nin dün yaptığı konuşmada protestoculara eylemlerini durdurma çağrısı yapmasının ardından meydana geldi. Abdülmehdi aynı konuşmada "protestoların hedefine ulaştığını" ve "artık ülkenin ekonomisine zarar verdiğini" söylemişti.

PROTESTOLARDA 260 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Ekim ayının başından bu yana "yozlaşmış hükümetin istifa etmesi" talebiyle yapılan protestolarda 260 kişi hayatını kaybetti. Bu ölümlerin çoğu eylemlerin ilk haftasında Bağdat'ta güvenlik güçlerinin çatılardan kalabalığa dürbünlü tüfeklerle ateş etmesiyle meydana geldi. Ölü sayısında son 12 günde tekrar ciddi bir yükselme gözlemlendi.

Irak Cumhurbaşkanı Berham Salih, geçen hafta Abdülmehdi'nin istifa etmeyi kabul ettiğini, ancak "sadece parlamento yerine geçecek biri bulunursa istifa edeceğini" söyledi. Ancak protestocular sadece Abdülmehdi'nin istifasının yeterli olmadığını, hükûmetin feshedilmesini istediklerini belirtti.