Irak'ta hükümet karşıtı eyleme saldırı: 3 ölü, 60 yaralı

Irak'ta hükümet karşıtı eyleme saldırı: 3 ölü, 60 yaralı

Irak'ta hükümete karşı yapılan yolsuzluk ve işsizlik eylemlerinde 3 kişinin öldüğü, 60 kişinin de yaralandığı bildirildi.

Irak'ın başkenti Bağdat ile başta Basra olmak üzere ülkenin güneyindeki bazı kentlerde, yolsuzluk ve işsizliği protesto etmek için eylemler düzenledi.

Bağdat'ın merkezindeki Tahrir Meydanında toplanan yüzlerce kişi, yolsuzlukla mücadele edemediği ve işsizliğe çözüm bulamadığı gerekçesiyle hükümeti protesto etti.

Hükümet karşıtı sloganlar atan eylemciler, hükümet binalarının bulunduğu Yeşil Bölge'ye doğru yürümek istedi. Güvenlik güçleri ise Yeşil Bölge’yi ablukaya alırken bölgeye giden tüm yollar trafiğe kapatıldı.

EYLEMCİLERE KARŞI GERÇEK MERMİ KULLANILDI

Güvenlik güçleri Yeşil Bölge'ye girmeye çalışanlara göz yaşartıcı gazla saldırdı.

Saldırı sonucu 3 kişi öldü, 60 kişi yaralandı. Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, güvenlik güçleri eylemcileri dağıtmak için gerçek mermi de kullandı. Ölü ve yaralılar çevredeki hastanelere kaldırıldı.

Eylemcilerden Ahmet Mudhir, güvenlik güçlerinin insan haklarını ihlal ettiğini vurgulayarak, “Nerede anayasa, nerede insan hakları? Güvenlik güçleri ve İranlı milisler bize karşı suç işliyor. Kimse buna dur demeyecek mi?” diye konuştu.

BASRA'DA 12 GÖSTERİCİ GÖZALTINA ALINDI

Başkent Bağdat'ın yanı sıra ülkenin güney kentlerinde de benzer protestolar düzenlendi. Ülkenin güneyindeki petrol zengini Basra'da düzenlenen eylemlerde 12 kişi gözaltına alındı.

'1 EKİM'DE SEN DE ÇIK' DENİLEREK ÖRGÜTLENDİLER

Mısır'da Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'ye karşı alevlenen eylemler sonrası, Irak'ta da sosyal medya üzerinden “1 Ekim'de buluşuyoruz”, “1 Ekim'de sende çık, susma”, “1 Ekim Büyük İntifada” ve “Mısırlı senden daha cesur değil” gibi ifadeler içeren bazı paylaşımlar yapılarak, halka sokağa çıkma çağrısı yapılmıştı.

Sosyal medya üzerinden yapılan çağrıları şu ana kadar hiçbir siyasi parti veya grup üstlenmedi.

Irak'ta en büyük halk tabanına sahip Şii lider Mukteda es-Sadr'ın temsilcileri de eylemlere katılmayacaklarını duyurmuştu.(AA)