Iraklılar ABD'ye karşı sokaklarda

Iraklılar ABD'ye karşı sokaklarda

Irak'ta Sadr Hareketi'nin çağrısı ile sokağa çıkan eylemciler, ABD başta olmak üzere tüm yabancı askeri güçlerin ülkeden çekilmesini istiyor.

Sadr Hareketi tarafından yapılan açıklamada, ABD’nin Irak’taki varlığının protesto edilmesi için halka çağrıda bulunuldu. Çağrıda, Iraklılardan hiçbir siyasi partinin gösteriye katılmasına izin vermemeleri istendi. Çağrıda ayrıca, gösteride Irak bayrağı dışında hiçbir hareket ve parti flamasının meydanlara getirilmemesi gerektiği de vurgulandı.

Öte yandan Irak’ta bulunan bazı gruplar, bugünkü protestolara destek vereceklerini açıklamıştı. Irak’ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, başta ABD olmak üzere Irak’ta bulunan bütün yabancı askeri güçlerin çıkmasını istiyor ve Irak’ın egemenliğinin koruması gerektiğini savunuyor.

Mukteda es-Sadr, İran Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin ABD saldırısında öldürülmesinin ardından, komutasındaki Mehdi Ordusu ve Yevm el-Mevud Tugayı’na “Irak’ı korumak için hazır olma” talimatı vermişti.

Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi Mühendis’inin, ABD tarafından öldürülmesinden sonra, Irak Parlamentosu ABD’nin Irak’taki askeri varlığına son vermesini istemiş, Sadr Hareketi de parlamentoya destek vermişti.