Iraklı yetkililer, IŞİD'in kalıntılarıyla karşı karşıya

Iraklı yetkililer, IŞİD'in kalıntılarıyla karşı karşıya

Iraklı yetkililer, bir zamanlar IŞİD'in Irak’ta kurduğu halifeliğin merkez üssü konumundaki Musul’da, her gün örgütten geriye kalan unsurlarla karşı karşıya geliyor.

Iraklı yetkililer, bir zamanlar IŞİD'in Irak’ta kurduğu halifeliğin merkez üssü konumundaki Musul’da, her gün IŞİD’den geriye kalan unsurlarla karşı karşıya geliyor.

Şehrin doğusunda bulunan Sommer polis karakolunu Binbaşı Mezhir Sadoon idare ediyor. Her ne kadar IŞİD’le savaş sona ermiş olsa da Musul’daki asker ve polis birimleri hâlâ grubun son kalıntılarını yok etmek için savaş veriyorlar.

Duvar'dan Tarkan Tufan'ın çevirisine göre, VICE News’e demeç veren Sadoon, “İdam cezalarının tamamı infaz edilmeli,” diyor. “Eğer işlenen suçlar cezasız kalırsa, tekrar gerçekleşir. Bu suçlara karşı güçlü bir caydırıcı olmalı.”

Güvenlik güçleri, IŞİD zanlılarına karşı en sert yollarla mücadelesine devam ediyor. Buna karşın insan hakları grupları, gerekli süreçlerin yürütülmemesi nedeniyle ülkede adalet alanında büyük bir başarısızlık yaşandığını öne sürüyorlar.

Binbaşı Sadoon, Mezhir’deki karakol hücrelerinde ve Irak genelindeki cezaevlerinde tutulan yaklaşık 19.000 terör zanlısının bulunduğunu tahmin ediliyor ve bunlara ek olarak 24 bin kişi daha aynı suçlama uyarınca aranıyor.

Öte yandan Binbaşı Mezhir Sadoon, IŞİD zanlıları konusunda yargı sürecinin adil biçimde yürüdüğünden emin olduğunu belirterek, “Hiçbir mahkeme bir saat içinde hapis cezası vermiyor. Burada böyle bir şey söz konusu değil. Bunlar, yok edilmesi gereken bir hastalık. Katı kararlar almanız gerekiyor. Merhamet göstermemeliyiz. Yoksa, kendilerinde geri dönme cesaretini bulurlar.”