Irak ordusundan Kerkük'e operasyon

Irak ordusundan Kerkük'e operasyon

Irak güvenlik güçleri, Kerkük'teki askeri üs ve petrol kuyularını almak üzere operasyon başlattı. Gece saatlerinde başlayan operasyonda çatışmalar yaşanırken, Irak güvenlik güçleri Kerkük'te çok sayıda noktada kontrolü sağladı.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) tarafından yapılan bağımsızlık referandumunun ardından Irak'ta artan gerginlik Kerkük'te çatışmaya dönüştü. 

IRAK GÜÇLERİ HAREKETE GEÇTİ

Irak hükümeti, IKBY'ye bağlı Peşmergelerin Kerkük'teki askeri mevzilerini ve petrol kuyularını terk etmesini istemişti. Peşmergelerin çekilmemesi üzerine Irak güvenlik güçleri ve Haşdi Şabi milisleri, Peşmergeye karşı harekete geçti. 

Irak güvenlik güçleri tarafından Halid Askeri Kampı, Kerkük Doğalgaz Çevrim Santrali, Shorija, Kerkük Sanayi Bölgesi, Sari Tappah'ın ele geçirildiği belirtiliyor. Al Arabiya'nın Irak ordu kaynaklarına dayandırdığı habere göre, Irak güçleri Kerkük operasyonunun amacını "askeri üs ve havalimanlarının yenilenmesi" olarak açıklıyor.  

İBADİ: SİLAHLARIMIZI HALKA KARŞI KULLANMAYACAĞIZ

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi de Kerkük operasyonuna ilişkin açıklamada bulundu. Irak devlet televizyonunda konuşan İbadi, "Silahlarımızı halkımıza karşı kullanmayacağız" dedi. 

İbadi açıklamasında ayrıca, "Ortak Operasyonlar Komutanlığı altında bulunan Haşdi Şabi de, silahlı kuvvetlere Kerkük dışında destek sunuyor." dedi. 

TUZHURMATU'DA ÇATIŞMA: IRAK ORDUSU ELE GEÇİRDİ

IKBY Güvenlik Ajansı tarafından yapılan açıklamada, Irak güvenlik güçleri ve Haşdi Şabi'nin Kerkük'ün güneyindeki Tuzhurmatu'dan harekete geçtiği ifade edildi. Peşmerge kaynakları, Tuzhurmatu'da Iraklı güçler ile çatışma çıktığını bildirdi. 

Irak devlet televizyonundan öğle saatlerinde yapılan açıklamada ise Irak ordusunun Tuzhurmatu'ya girdiği duyuruldu. 

PEŞMERGE: 4 IRAK ZIRHLISINI İMHA ETTİK

IKBY'ye bağlı basın organlarının Peşmerge kaynaklarına dayandırarak yayınladığı haberlere göre, Haşdi Şabi ve Peşmerge arasında Tuzhurmatu'da çıkan çatışmada Irak ordusuna ait 4 zırhlı aracın imha edildi. 

"SAVAŞ UÇAĞI KULLANMAYIN DÜŞÜRÜRÜZ"

BasNews'in haberine göre, ABD öncülüğündeki Uluslararası Koalisyon, Irak güvenlik güçlerini Peşmerge’ye karşı savaş uçağı kullanmama konusunda uyardı. Irak Parlamentosu PDK Kerkük Milletvekili Şaxewan Ebdullah'ın açıklamalarına dayandırılan habere göre koalisyonun, "Hiçbir şekilde savaş uçağı kullanmayın. Kerkük’e doğru uçan her uçağın karşısında durup düşüreceğiz" dediği belirtildi. 

"HERKES SİLAHLANSIN"

Kerkük'ün azledilen valisi Necmeddin Kerim, Irak güçlerinin operasyonuna tepki göstererek, "Bu güçlerin gelmesi için bir anlaşma yapıldıysa, bu ihanettir" dedi. Irak güçlerinin Kerkük'ü "işgal etmeye" geldiğini savunan Kerim, "Silah olan herkes dışarı çıkıp savunmaya geçsin" ifadelerini kullandı. 

KYB PEŞMERGELERİ ÇEKİLDİ

Barzani'nin medya organı Rudaw, Tal Alwad ve Tazehurmatu'daki Kürdistan Yuertseverler Birliği'ne bağlı (KYB) Peşmergelern bulundukları yerlerden çatışmadan çekildiğini bildirdi. Habere göre, Peşmergenin çekildiği bölgelere Haşdi Şabi güçleri girdi. 

PKK: KERKÜK'TE SAVUNMA HATTI OLUŞTURUYORUZ

Fırat Haber Ajansı (ANF); PKK'nin Kerkük’te "savunma hattı" oluşturmaya başladığını duyurdu. Haberde, "Bölgede bulunan HPG Güçleri Komutanlığı, ‘Kerkük’ü savunmak isteyenler mevzilerimize doğru gelsin’ çağrısında bulundu" ifadeleri yer aldı. 

Irak hükümeti dün, IKBY yetkililerini Kerkük'e PKK üyelerini yerleştirmekle suçlamış, bu durumun 'savaş ilanı' olduğu belirtmişti.

IRAK ORDUSU HAVA ÜSSÜNÜ ELE GEÇİRDİ

Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı tarafından yapılan açıklamada, Irak güvenlik güçlerinin Kerkük'teki ilerleyişinin sürdüğü belirtildi. 

Açıklamada, Irak ordusunun Kerkük'teki K1 Hava Üssü'nü ele geçirdiği duyuruldu. Açıklamada aryıca Halid Köprüsü Kapısı, Riyad-Halid Mektep yolu, Meryem Beg sınır kapısı, Reşad-Meryem Beg yolu ile Kerkük'ün kuzeyindeki doğal gaz yatakları, polis karakolu ve Kerkük Elektrik Dairesi'nde de kontrolün sağlandığı bildirildi. 

KERKÜK'E YENİ VALİ

IKBY yönetimine yakın Necmeddin Kerim'in görevden alınmasının ardından Kerkük'e yeni vali atandı. Irak Başbakanı İbadi, Kerkük'e Rakan al-Jbourri'nin vali olarak görevlendirildiğini duyurdu. 

PEŞMERGE: SAVAŞ İLANI

Peşmerge Güçleri Genel Komutanlığı, Kerkük’e yönelik operasyonu 'savaş ilanı' olarak nitelendirdi.

Peşmerge Güçleri Genel Komutanlığı’ndan iç ve dış kamuoyuna yönelik yapılan yazılı açıklamada, “İkbalpur  komutasındaki İran Pasdaran Ordusu’na bağlı Heşdi Şabi güçleri, Iraklı güçlerin yardımıyla Kerkük ve çevresine yönelik geniş çaplı bir saldırı başlatmıştır. Bu saldırı, Kürdistan halkına karşı açık bir savaş ilanıdır” denildi.

DIŞİŞLERİ: MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ

Dışişleri Bakanlığı tarafından Kerkük'e başlatılan operasyona ilişkin bir açıklama yapıldı.

"Irak Hükümeti’nin Kerkük’te PKK terör örgütü elemanlarına müsamaha gösterilmeyeceğine, bunların mobilize edilmesinin savaş ilanı telakki edileceğine ilişkin açıklamasını memnuniyetle karşılıyoruz" denilen açıklama şu şekilde:

"IKBY’nin Irak Anayasasını ihlal etmek suretiyle gayrımeşru şekilde düzenlediği referandum sonrasında Irak Hükümeti’nin ülkenin toplumsal mozaiğinin bir modelini oluşturan ve tarih boyunca Türkmen soydaşlarımızın yurdu olan Kerkük şehrinde anayasal egemenliğini tesis etmek üzere attığı adımları yakından takip ediyoruz.

Irak Hükümeti’nin Kerkük’te PKK terör örgütü elemanlarına müsamaha gösterilmeyeceğine, bunların mobilize edilmesinin savaş ilanı telakki edileceğine ilişkin açıklamasını memnuniyetle karşılıyoruz.

IKBY’yi son dönemde yaptığı vahim yanlışlara bir yenisini eklememesi yönünde ikaz ediyoruz. Kerkük’te toplumsal huzur ve barışı bozmaya yeltenebilecek PKK terör örgütünün bu bölgede melce bulmasına vesile olanlar tarafımızdan da sorumlu tutulacaktır.

Bu vesileyle, Irak’ın siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasına atfettiğimiz önemi bir kez daha vurguluyoruz. Irak topraklarındaki PKK mevcudiyetinin sonlandırılması bağlamında Irak Hükümeti ile her türlü işbirliğine hazır olduğumuzun altını çiziyoruz.

Türkiye, ülkede kalıcı barış ve istikrarın tesis edilebilmesini teminen atacağı adımlarda Irak Hükümeti’nin yanında yer alacaktır."

KOALİSYON: SALDIRI DEĞİL, KOORDİNELİ HAREKET

ABD'nin başını çektiği Uluslararası IŞİD'le mücadele koalisyonu tarafından yapılan açıklamada, Irak ordusunun Kerkük operasyonu için, "saldırı değil, koordineli hareket" denildi.

VALİLİK BİNASI ALINDI

Irak Federal Polisi'nin Kerkük'teki valilik binasını aldığı açıklandı. Binanın Peşmerge ile çatışma yaşanmadan alındığı duyuruldu.

Reuters'ın geçtiği bilgiye göre, İbadi, Irak bayrağının "Kerkük ve Kürt kontrolü altındaki diğer alanlarda" yükseltilmesi için emir verdi.