Irak Meclisi toplandı:  ABD güçlerinin ülkedeki varlığı ele alınacak

Irak Meclisi toplandı: ABD güçlerinin ülkedeki varlığı ele alınacak

ABD'nin İran Devrim Muhafızlarına bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'yi Irak'ta öldürmesinin ardından Bağdat yönetimi harekete geçti. Irak Meclisi, ABD güçlerinin ülkedeki varlığını ele almak için toplandı.

Irak Meclisi, ABD güçlerinin ülkedeki varlığını ele almak için toplandı. Meclisten yapılan yazılı açıklamaya göre, Meclis, Muhammed el-Halbusi başkanlığında toplandı.

Şii milletvekilleri, oturum başlamadan önce ‘Amerika’ya hayır’ ve ‘Bağdat özgür kalacak, Amerika dışarı’ sloganları attı.

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi’nin de hazır bulunduğu toplantıda, ABD güçlerinin ülkedeki varlığı ele alınacak.

Irak Meclisinin, İranlı General Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in Bağdat'ta ABD saldırısında öldürülmesi sonrası ülkedeki ABD güçlerinin çıkarılması için karar alması bekleniyor.

329 sandalyeli Irak Meclisindeki İran'a yakın Şii gruplar, ABD güçlerinin ülkeden çıkarılması yönünde karar alınması için milletvekillerine baskı yaptığı iddia edildi.

Şii milis gücü Asayib Ehlilhak Örgütü lideri Kaysa el-Hazali, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "Meclis, Irak egemenliği ve Iraklı canlara yönelik ihlale karşı istenilen kararı almazsa, bundan sonra bu Meclisin oturum ve kararlarının hiçbir değeri olmayacak." ifadelerini kullandı.

KÜRT VE SÜNNİ VEKİLLER KATILMADI

Irak'taki Kürt siyasi partiler ise mecliste yapılan olağanüstü oturuma katılmama kararı aldı. Irak Meclisi'nde 25 milletvekili bulunan Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Grup Başkan Vekili Viyan Sabri, partinin resmi internet sitesine yaptığı açıklamada, ABD ve Irak arasındaki 'stratejik güvenlik' anlaşmasının iptal edilmesi ve yabancı güçlerin ülkeden çıkarılması talebiyle düzenlenen olağanüstü toplantıya Kürt partilerin katılmayacağını ifade etti. Sabri, Kürtler olarak bu konuda tarafsız kalmalarının hem Irak hem de Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin çıkarına olacağını söyledi.

Irak Meclisinde Kürtleri 58 milletvekili temsil ediyor. Kürt milletvekilleri gibi Sünni temsilcilerin çoğu da oturuma katılmadı.

ABD BAĞDAT BÜYÜKELÇİSİ DIŞİŞLERİNE ÇAĞRILDI

ABD’nin Bağdat Büyükelçisi ise Irak tarafından Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. ABD Büyükelçisi'nin Irak'ın egemenlik haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle bakanlığa çağrıldığı belirtildi.

IRAK MECLİSİ ABD GÜÇLERİNİN ÜLKEDEN ÇIKARILMASINA KARAR VERDİ

 Irak parlamentosu, İranlı General Kasım Süleymani ile Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el Mühendis’in ABD tarafından Bağdat’ta öldürülmesinin ardından, ülkedeli Amerikan askerlerinin çıkarılmasını öngören yasa tasarısını onayladı.

Oylamada kabul edilen tasarı, hükümetten ‘Irak’taki yabancı askerlerin varlığına son vermesini ve bu askerlerin Irak’ı hiçbir şekilde kullanmamasını’ sağlamasını talep ediyor.

SADR’DAN ‘ELÇİLİĞİ KAPATIN’ ÇAĞRISI

Öte yandan, 'Amerikan elçiliğini kapatın. ABD ile işbirliği suç olarak tarif edilsin' çağrısında bulunan Sadr Hareketi lideri Mukteda es Sadr, Irak’taki ve bölgedeki tüm güçlere 'Uluslararası Direniş Birlikleri' kurulması çağrısında bulundu.

Sputnik’teki haber göre Sadr, meclise hitaben yaptığı açıklamada, ABD ve Irak arasındaki güvenlik anlaşmasının lağvedilmesi ve ABD Büyükelçiliğininin acilen kapatılmasını talep etti. Iraklı Şii siyasi lider, ülkedeki ABD askerlerinin yer aldığı üslerin de kapatılmasını istedi.

Sadr, “Tüm direnişçiler (Şii milis güçleri) acilen toplanmalı ve uluslararası direniş gücünü oluşturmalı.” ifadesini kullandı.

Bu karar, İranlı General Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Heyeti Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Muhendis’in ABD’nin Bağdat saldırısında öldürülmesinin ardından alındı.