Irak Kürdistanı iki parçaya bölünüyor

Irak Kürdistanı iki parçaya bölünüyor

Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) ile Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB)'nin, IKBY başkanlık sisteminin lağvedilmesi için anlaştığı ve konunun parlamentoda ele alınacağı söylendi. Diğer yandan Irak Krdistan bölgesinin iki farklı parçaya ayrılabileceği, YNK ve KDP bölgelerinin birbirinden kopabileceği belirtildi.

KDP ile KYB'nin, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) başkanlığı sisteminin lağvedilmesi için anlaştığı iddia edildi. Bölge başkanlığı yetkilerinin de hükümet ve Adalet Bakanlığı'na devredileceği belirtildi. Irak ordusu ve İran destekli Haşdi Şabi güçlerinin Kerkük’e yönelik saldırısının ardından KDP ile KYB karşılıklı olarak birbirini suçlarken, çekilme kararının Kerkük’e yönelik saldırıdan bir gün önce yapılan toplantıda alındığı iddia edilmişti.

Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, KDP ve KYB temsilcileri ile Süleymaniye’nin Dukan şehrinde bir araya gelmiş KDP’den Mesud Barzani, Neçirvan Barzani ve KYB’den Hero İbrahim Ahmed, Kosret Resul, Pawel Talabani, Mela Bahtiyar’ın katıldığı toplantıya, İran Devrim Muhafızları’na bağlı Kudüs Tugayı komutanı Kasım Süleymani’nin de katıldığı öne sürülmüştü.

Dukan toplantısının ardından Kerkük’e yönelik saldırıda KYB peşmergelerinin çekilmesiyle Haşdi Şabi güçleri ve Irak ordusu kente girmişti. Ardından KDP peşmergeleri de 2014 sınırlarına çekilmişti. Dukan toplantısında ne konuşulduğu ve ne kararlar alındığı açıklanmazken KYB ve KDP’nin Irak ve Haşdi Şabi ile anlaştığı iddia edilmişti.

GORAN: ÖNEMLİ BİR OTURUM OLACAK

RojNews'e konuşan Goran Hareketi parlamenteri Bêstun Fayeq, "Bizler milletvekiliyiz ne zaman talep edilirse toplantılara katılırız. Ama önceki oturumlarda taleplerimiz dikkate alınmadığı için katılmadık" dedi.

Cumartesi günü yapılacak olan oturumunda IKBY sisteminin ele alınacağını belirten Fayeq, "Bu oturumda özellikle Kürdistan Bölge Başkanlığı sistemi ele alınacak. Onun için oturuma katılmayı önemli buluyoruz"  dedi.

'KDP İLE KYB ANLAŞTI'

Komela Îslami Grup Başkanvekili Merwan Galalî ise, "Bu oturumda önemli bir gündem olacak. O yüzden oturuma katılacağız. Bu oturumda Kürdistan Bölge Başkanlığı'nın yetkilerinin diğer ilgili kurumlara dağıtılması görüşülecek" ifadelerini kullandı.

Gelalî, "Parlamentonun bu oturumunda Kürdistan Bölge Başkanlığı sistemi ya lağvedilecek ya da durdurulacak. Görev ve yetkileri de parlamento, hükümet ve Adalet Bakanlığı'na devredilecek." dedi.