Irak: Habur'daki İbrahim Halil Sınır Kapısı'nın kontrolünü devraldık

Irak: Habur'daki İbrahim Halil Sınır Kapısı'nın kontrolünü devraldık

Irak, Türkiye-Irak arasındaki geçiş noktası olan Habur'un, Irak tarafında bulunan İbrahim Halil Sınır Kapısı'nın kontrolünü peşmergeden devraldıklarını açıkladı.

Reuters'a konuşan Iraklı bir gümrük yetkilisi, Türkiye ve Irak askerlerinin Habur Sınır Kapısı'na doğru ilerlemeye başladığını duyurdu.

Türkiye sınırları içinde bulunan Irak askerlerinden bazılarının sınırın Irak tarafına geçtiği ve sınır geçişini kontrol etmeye başladığı belirtildi.

Halil İbrahim Sınır Kapısı'nın Irak merkezi hükümetine devredilmesi ile ilgili Türkiye'den ilk açıklama Başbakan Binali Yıldırım'dan geldi. Binali Yıldıırm, "Habur'ın Irak kısmı merkezi yönetime devredildi. Bütün kontroller Irak Hükümeti tarafından yapılacak. Sıkıntısız teslim yapıldı" dedi. Yıldırım şöyle konuştu: "Irak merkezi yönetimi bizim muhatabımızdır dedik ve bütün havalimanları, sınır kapıları, merkezi hükümetin kontrolünde olmalıdır dedik. Irak'ın hakları asla zedelenmemelidir dedik. Referandumu yapanlar bunun bedelini ödemelidir dedik. Bunlar artık orada yöneticilik yapamaz dedik, bırakmak zorunda kaldılar. Sınır kapısını da, bu sabah itibarıyla Habur'ın Irak kısmı merkezi yönetime devredildi. Bütün kontroller Irak hükümeti tarafından yapılacak. Önümüzdeki kısa vadede yine Zumar, Telafer üzerinden ayrı bir koridoru da devreye alacağız. Devir teslim de sıkıntısız şekilde sağlanmıştır. Adım başı kontroller, gayri meşru vergiler, haraçlar ortadan kalkacak. TIR'larımız Basra'ya kadar yollarına devam edecekler. Aradaki nemalananlar da ortadan kaldırılmış olacak. Bu aynı zamanda Irak'la aramızdaki ticaretin artması için de imkan sunuyor." konuştu.