Interpol'ün aradığı IŞİD üyesi: Türkiye'de yargılanmak istiyorum

Interpol'ün aradığı IŞİD üyesi: Türkiye'de yargılanmak istiyorum

İnterpol’ün en tehlikeli IŞİD üyesi olarak aradığı ve QSD güçleri tarafından esir alınan İsviçreli Daniel Demage, ülkesine iade edilmesini istemediğini ve Türkiye’de yargılanmak istediğini söyledi.

İnterpol’ün en tehlikeli IŞİD üyesi olarak aradığı İsviçreli Daniel Demage, Demokratik Suriye Güçleri’nin (QSD) Haziran ayında gerçekleştirdiği bir operasyonda yakalandı. Demage, Fransa vatandaşı Cezayirli eşi ile birlikte kaçmak isterken yakaladı. Aynı zamanda inşaat mühendis olan Demage, 2015 yılında İsviçre’den çıktıktan sonra izini kaybettirdi.

ARANAN 6 AVRUPALIDAN BİRİ 

İnterpol’ün aradığı en tehlikeli 6 Avrupa vatandaşı arasında bulunan Demage, Türkiye üzerinden Suriye’ye geçti. İsviçre basınında yer alan bilgilere göre, şimdiye kadar 73 İsviçre vatandaşı IŞİD’e katıldı. Bunlardan 23’ü farklı tarihlerde yaşanan çatışmalarda öldürülürken, 16’sı da ülkelerine geri döndü. Geriye kalan 34 kişiden de şimdiye kadar haber alınamadı.

ABD Federal Mahkemeleri kayıtlarına göre 6 ay boyunca askeri eğitim alan Demage’nin uzman olduğu saldırı yöntemi ise bombalı araç saldırıları. 

İSTANBUL’DA 2 HAFTA KALDI 

IŞİD’e katılım hikayesi hakkında da konuşan Demage, İsviçreli bir arkadaşının aracılığıyla 2015 yılında IŞİD’le tanıştığını ve aynı yılın 5 Mayıs’ta katılım sağladığını söyledi. 

Demage, IŞİD’in Musul’u işgal ettiği dönemde İslam dinine geçtiğini, IŞİD’in lideri El-Bağdadi’nin açıklamalarını dinlediğini ve “Suriye’ye geçmek isteyen tüm çeteler gibi ilk olarak uçakla İstanbul’a gittim. Hiçbir engelle karşılaşmadan 2 hafta boyunca İstanbul’da kaldım. Buradan da otobüs ile Urfa’ya geçtim” diye belirtti. 

Urfa’dan Suriye’ye geçerek, 2015 yılında IŞİD’e katıldığını anlatan Demage, “Musul’a geçerek burada tedavi gördüm. Daha sonra tekrar Suriye’ye döndüm ve bir süre Bab’da kaldım” diye konuştu. 

Bab’dan sonra Hama’ya geçerek keskin nişancı eğitimi aldığını belirten Daniel Demage, “Bir süre sonra Derazor’un Meyadîn bölgesine geçtim. Burada Fransa vatandaşı Cezayirli bir başka IŞİD çetesi ile evlendim” dedi. 

‘5 BİN DOLAR KARŞILIĞINDA SERBEST BIRAKILDIM’ 

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre, QSD güçlerinin Reqa operasyonunda Baxoz’a kaçan Daniel Demage, Baxoz’dan sonra girdiği faaliyetleri şöyle anlattı: “Bir süre orada kaldıktan sonra başka bölgelere de gidip geldim. Ancak, Türk devleti ve bağlı gruplarının işgali altındaki Ezaz’a geçtikten sonra Sultan Murad çeteleri tarafından yakalandım. 5 bin dolar karşılığında tekrar serbest bırakıldım.”

‘TÜRKİYE’DE YARGILANMAK İSTİYORUM’ 

Demage’ye ülkesine iade edilmek isteyip istemediği yönündeki soruya ise, İsviçre yerine Türkiye’ye iade edilmeyi ve burada yargılanmayı istediğini söylüyor.