İnternet özgürlüğü raporunda Türkiye: HES uygulaması potansiyel kötüye kullanım konusunda alarm veriyor

İnternet özgürlüğü raporunda Türkiye: HES uygulaması potansiyel kötüye kullanım konusunda alarm veriyor

Freedom House’un internet özgürlüğü ile ilgili raporunda, Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasının hükümet gözetimi ve verilerin kötüye kullanımı konusunda endişe verici olduğuna dikkat çekildi.

Düşünce kuruluşu Freedom House’un internet özgürlüğüne ilişkin Freedom on the Net 2020 (İnternette Özgürlük 2020) başlıklı rapor yayınlandı.

Raporda 65 ülke değerlendirilirken Çin internet özgürlüğünde sonuncu, İzlanda birinci ülke olarak görüldü.

Türkiye ise özgürlük puanlamasında geçen yıla göre 2 puan daha yitirdi. 100 üzerinden 35 puana gerileyen Türkiye, interneti özgür olmayan ülkeler arasında yer almaya devam ediyor.

2019 yılının Haziran ayı ile 2020 yılının Mayıs ayı arasındaki gelişmelere odaklanan rapora göre hükümetler, koronavirüs salgınını kişisel verileri depolama, gözetleme ve karşıt düşünceleri sansürlemek ve bastırmak için kullanıyor.

Rapordaki temel küresel bulgular şöyle:

İnternet özgürlüğü peş peşe 10 yıldır gerilemeyi sürdürüyor. İnternette Özgürlük raporu kapsamındaki 65 ülkeden 26’sı gerilerken, 22’sinde kazanımlar görüldü.

Hükümetler, Covid-19 pandemisini ifade özgürlüğünü ve bilgiye erişimi engellemek için bahane olarak kullanıyor.

28 ülkede salgınla ilgili bağımsız haberciliği sansürledi ve 45 ülkede internet ortamında eleştiride bulunanlar tutuklandı. En az 20 ülkede pandemi, ifade özgürlüğüne belirsiz veya aşırı geniş kısıtlamalar getirmenin bir gerekçesi olarak gösterildi.

Halk sağlığı krizi, gelecekteki gözetleme çalışmaları için bir temel oluşturuyor. En az 30 ülkede hükümetler, telekomünikasyon sağlayıcıları ve diğer şirketlerle doğrudan ortaklık içinde kitlesel gözetim için pandemiyi kullanmaya çalışıyor.

    “KAMU SAĞLIĞI ADINA İSTİSMARCI GÖZETİM”

    Gazete Karınca’nın VOA Türkçe’nin haberinden derlediği raporun Kamu Sağlığı Adına İstirmacı Gözetim başlıklı bölümünde, Türkiye’deki Hayat Eve Sığar (HES) adlı yeni sisteme dikkat çekildi, temas takibini bir sağlık durumu kodu ile birleştirdiği belirtildi.

    Tüm yurt içi seyahatler için HES kodunun zorunlu olduğunu anımsatan Freedom House, şunları kaydetti: Türkiye hükümetinin uygulaması, böyle bir kodu korumanın en etkili yolu olsa da, kullanıcılar ayrıca belirli kişisel bilgileri bir telefon numarasına gönderebilir. Uygulama, temas takibini kolaylaştırmak için Bluetooth sinyallerini çevredeki cihazlara gönderir. Karantina emirlerine itaati izlemek için kullanılır ve ihlal durumunda verileri doğrudan kolluk kuvvetlerine gönderir. Türkiye’de hükümet gözetimi ve kullanıcı verilerinin kötüye kullanımı yıllardır yaygın ve sivil toplum yeni uygulamanın potansiyel olarak kötüye kullanımı konusunda alarmda.