İnsülin pompasına tarihi zam: Hastalar tedaviyi bırakmak zorunda kalacak

İnsülin pompasına tarihi zam: Hastalar tedaviyi bırakmak zorunda kalacak

Diyabet hastaları için hayati önem taşıyan insülin pompasına %100'den fazla zam geldi. Tedavi ücretini karşılayamayacak olan hastalar, tedaviyi bırakmak zorunda kalacak.

Diyabet hastaları için hayati önem taşıyan insülin pompası 15 Ekim'den itibaren zamlanacak. Bir defaya mahsus alınan insülin pompasının fiyatı 11 bin 600 TL'den 18 bin 215 TL'ye çıkarken hastalar ise zam haberini firmanın cep telefonlarına gönderdiği mesajla öğrendi. 

Hastaların aylık ödemeleri gereken miktarın 264 TL'den 600 TL'ye yükselmesine rağmen SGK'nın geri ödediği miktarsa, zamma rağmen aynı kaldı.

'MASRAFLAR AYDA 600 TL'DEN 1200 TL'YE ÇIKACAK'

8 yaşındaki TİP 1 diyabet hastası Arda'nın babası Ersoy Arman, "Tüm masrafları ayda 600 TL'yi buluyordu. Şu an için 15 Ekim'den sonra 1200 TL'yi bulacak. Çok zor şartlar altında bunu karşılayabiliyorduk ama zam geldikten sonra bunu karşılayamayacak duruma geldik,  insülin pompasını bırakmayı düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

'TEDAVİ AKSATILIRSA DİYABET KOMASI GELİR'

NTV'de yer alan habere göre Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof.Dr. Temel Yılmaz, "Hasta tedaviyi aksattığı zaman çok hızlı şekilde kan şekeri yükseliyor ve ardından diyabet koması geliyor. Bu karar hastaları zor durumda bıraktı. Umarım devlet ya endüstriyi haklı bulur geri ödemeyi arttırır veya oturur makul bir çizgiye indirir" dedi.

DAHA FAZLA