Instagram'da veri sızıntısı: Profili açık olan kullanıcıların bilgileri satıldı

Instagram'da veri sızıntısı: Profili açık olan kullanıcıların bilgileri satıldı

Profili açık olan milyonlarca Instagram kullanıcısının bilgileri, bir şirket tarafından kaydedilerek dev şirketlere satıldı.

Bir veri şirketinin ayda 1 milyon Instagram kullanıcısının bilgilerini kaydederek dev şirketlere sattığı açığa çıkarıldı. Şirket tarafından, Instagram’ın sistemi gereği 24 saatin sonunda silinmesi gereken “Instagram hikâyeleri” bölümü kayıt altına alındı.

Business Insider’ın haberine göre, Hyp3r isimli bir veri şirketi yalnızca Instagram’ın hikâye kısmına değil, aynı zamanda açık Instagram profillerinin paylaştığı gönderilere, bu gönderilerin paylaşıldığı konum bilgilerine de ulaştı. Kaydedilenler arasında verilerine erişilen kişilerin biyografi bilgileri ve takip ettikleri kişiler de yer aldı.

Instagram durumla ilgili yaptığı açıklamada, şirketin platforma erişmesini engellediğini belirtti.

ORTAK İNTERNET KULLANIMI VERİ ÇEKİMİNİ KOLAYLAŞTIRIYOR

Hesabını açık bir şekilde kullanan Instagram kullanıcılarının verilerinin spor salonları ve oteller gibi Wi-Fi kullanılan ortamlarda gerçekleştirildiği söylendi. Profili kapalı olan kullanıcıların verileri kullanılamadı.

YETKİLİLERDEN 'VERİ KULLANIMI YASAL' SAVUNMASI

Hyp3r söz konusu verileri kullanarak Engage isimli bir uygulama geliştirdi. Uygulamaya göre, örneğin bir otel bu uygulamayı satın aldıktan sonra otelde yapılan tüm Instagram paylaşımlarına erişebiliyor.

Instagram’ın paylaştığı verilerle bu uygulamayı oluşturmanın mümkün olmadığı söylense de isimleri paylaşılmayan Hyp3r yetkilileri yaptıkları işlemin yasal olduğunu ifade ediyor.

DAHA FAZLA