İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı'na göre Türkiye'de 'işkence yok'

İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı'na göre Türkiye'de 'işkence yok'

Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu, Sevil Rojbin Çetin’in gözatına alınırken maruz bırakıldığı işkenceyi yalanladı. HDP Grup Başkanvekili Beştaş ise Çavuşoğlu'nun bu tutumunun meclis için utanç verici olduğunu dile getirdi.

HDP, polisin TJA ve HDP Yerel Yönetimler Kurulu Üyesi Sevil Rojbin Çetin’e yönelik köpekli işkencesi ve fiziki saldırısı üzerine son dönemde artan işkence vakalarının soruşturulması için Meclis araştırması istedi.

Mezopotamya Ajansı'ndan Diren Yurtsever'in haberine göre Genel Kurul’a sunulan önergenin ardından HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki kürsüde konuştu. Tiryaki, Türkiye’de işkence vakalarının arttığını ifade ederek, bu konuda ceza uygulanmama politikasının işkenceyi meşru kıldığını söyledi. Tiryaki, Sevil Rojbin Çetin’in 3 buçuk saat süresince işkenceye maruz bırakıldığını belirterek, “İşkence raporla belgelendi, fotoğraflandı; her iki bacağında köpek ısırması mevcut, belinde postal izleri var, dudağında patlama var, vücudunun pek çok yerinde ekimoz ve darp izleri var, gizlenemeyecek bir işkence vakası” dedi.

'AKP DÖNEMİNDE İŞKENCEYE SINIRSIZ TOLERANS TANINIYOR'

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu önergenin ardından söz alarak, AKP döneminde işkenceye sınırsız tolerans tanıma aşamasına gelindiğini belirtti. Tanrıkulu, işkencenin her yerde görünür hale getirildiğini ifade ederek, “Bunun tek bir nedeni var, bütün topluma korku salmak ve insanları korkutmak. Eskiden, işkence gizli yapılırdı, iz bırakılmamaya çalışılırdı ama şimdi, özellikle, Türkiye'nin her yerinde yurttaşlarımız görsün diye açık bir şekilde yapılıyor ve yapanlar da bir cezasızlıktan faydalanıyor” dedi.

'TÜRKİYE'DE İŞKENCE YOK'

AKP Grubu adına konuşan ve aynı zamanda Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyon Başkanı Hakan Çavuşoğlu, işkence iddialarını yalanlayarak, “İşkenceye sıfır tolerans mottosunun, muhtevası da içi de dopdoludur ve Türkiye'de 2002 yılından bu yana her alanda olduğu gibi demokratikleşme ve insan hakları alanında da büyük gelişim ve dönüşüm süreci yaşanmıştır. Türkiye'nin bu anlamda geçmişine nazaran değerlendirdiğimizde işkence Türkiye'de sıfır toleransla hiçbir şekilde kabul edilecek bir durum değildir ve yoktur. ‘İşkence, işkence’ demekle de Türkiye'yi işkenceci gösteremezsiniz” diye konuştu.

Çavuşoğlu, Sevil Rojbin Çetin’e dönük Valilik ve emniyet açıklamalarını yineleyerek, Çetin’in kaçmak üzere olduğu ve kaçma esnasında kademeli olarak müdahale edildiğini dile getirdi.

'MECLİS İÇİN UTANÇ VERİCİ BİR AN'

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Çavuşoğlu’nun söylemlerine tepki verdi. Beştaş, “İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanını tebrik ediyorum. İşkenceyi savunanlar kervanına kendisi de katıldı. Bu, Türkiye Büyük Millet Meclisi için bir utanç anıdır. İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı çıkıp valiliğe ‘Ben işkencecinin arkasındayım, ben işkenceyi savunuyorum’ diyor. İşkence nasıl belgelenir? Görüntülerle belgelenir. Elimizde görüntüler var. Hastaneye gidemeyecek kadar, yürüyemeyecek kadar ağır bir işkence var, tekerlekli sandalyeyle gidiyor. Elimizde doktor raporu var. Ses kaydı var” dedi. (MA)