İnşaat terörüne kurban giden Özge Kandemir öldürüldüğü yerde anıldı

İnşaat terörüne kurban giden Özge Kandemir öldürüldüğü yerde anıldı

Kadıköy'de bir hafriyat kamyonunun çarpmasıyla hayatını kaybeden Özge Kandemir, cinayetin yıldönümünde öldürüldüğü yerde anıldı.

İstanbul'un Kadıköy İlçesi'nde kentsel dönüşüm faaliyetleri nedeniyle artan inşaat hareketliliği birlikte her geçen gün "inşaat terörüne" kurban giden vatandaşların sayısı da artıyor.

Kadıköy Kent Dayanışması (KKD) bugün hafriyat kamyonunun çarpmasıyla hayatını kaybeden Özge Kandemir'in öldürülmesinin 1'inci yılında cinayetin gerçekleştirildiği Moda’da basın açıklamasında bulundu. Basın açıklamasına Yoğurtçu Parkı'nda yine bir hafriyat kamyonunun çarpmasıyla hayatını kaybeden Şule İdil Dere'nin annesi Nesrin Aslan ve CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel de katıldı. 

Basın açıklamasında İnşaat çalışmalarının gerek İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) gerekse de Kadıköy Belediyesi tarafından yeterince denetlenmediğine ve rastgele inşaat ruhsatı verildiğine dikkat çekildi. 

BASIN AÇIKLAMASINA ENGELLEME GİRİŞİMİ

Basın açıklaması başlamadan önce toplanan KKD destekçileri ve Özge Kandemir'in yakınları pankart açarken Moda Şehir Evleri (Gököz İnşaat) adlı firma yöneticileri burada basın açıklaması yapamayacaklarını söyleyerek basın açıklamasını engellmeye çalıştı.

Bu girişim üzerine Özge Kandemir'in öldürüldüğü yerde basın açıklaması yapılacağını söyleyen aile ve KKD destekçileri kısa süreli bir tartışma sonucunda polisin de araya girmesiyle beraber basın açıklamasını gerçekleştirdi.

Basın açıklamasının tam metni şu şekilde;

Sayın Basın Emekçileri

Kadıköylüler...

 Basın açıklaması yaptığımız  yerde bir yıl önce, inşaat terörü sonucu  Özge Kandemir arkadaşımızı kaybettik. Özge’yi anarken hala devam eden, kentsel yenileme ve kentsel dönüşüm inşaatlarından kaynaklanan inşaat terörünü hatırlatarak kamuoyunun ve ilgili merkezi yönetimin, İBB’nin ve Kadıköy Belediyesi'nin dikkatini çekmek ve uyarmak istiyoruz.

Özge Kandemir, 1 yıl önce İstanbul Kadıköy'de arkadaşıyla gezerken yaşamdan koparıldı. Onu yaşamdan koparan ise İstanbul'un farklı bölgelerinde onlarca insan hayatına mal olan hafriyat kamyonuydu. Cinayetinden sorumlu kamyon şöförü Aydın Y. hakkında İstanbul Kartal Anadolu Adliyesi’nde 9. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açıldı. Ancak katil zanlısı adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Oysa yargılamanın 3. duruşmasına Adli Tıp Kurumu Trafik İhtisas Dairesi tarafından gönderilen raporda, Özge Kandemir ve kazada yaralanan Büşra Özsayın’ın kusursuz, sürücünün ise tam kusurlu olduğu belirtilmişti. Yargılamada yaşanan ihlaller bununla da bitmedi. Duruşmaya Denetimli Serbestlik İnfaz Bürosu’ndan gönderilen raporda, sanık Aydın Y.’nin adli kontrol kararına uymadığı belirtildi ancak hakim buna rağmen, sanığın tutuksuz yargılanmasına devam kararı verdi.

İstanbul'un en önemli rant alanı haline gelen Kadıköy'de inşaatlar her geçen gün can almaya devam ediyor. Rant hırsıyla devam kentsel dönüşüm ve Kentsel yenileme projeleri Kadıköy'ün dününü, bugününü ve geleceğini yok ediyor. İnşaatların doğurduğu ekolojik, sosyal, kültürel ve ekonomik kriz, tüm bunların ötesinde doğrudan  insan sağlığına ve canına kast ediyor .

Plansız, şehircilik ilkelerine aykırı olan bu dönüşüm kente ve kentliye değil, inşaat ve gayrimenkul ekonomisine hizmet etmektedir. Ölümlerin başlıca sorumluları inşaat ve gayrimenkul ekonomisi üzerine  dayalı, günü kurtarmak amacıyla düzenini devam ettiren İBB, yerel yönetimler ve AKP iktidarıdır.

Kadıköy'de 2 yıl içinde inşaat sektörünün sebep olduğu 7 cinayet gerçekleşmiştir. Minibüs Yolunda Hüseyin Özbudak, Yoğurtçu Parkı'nda İdil Dere, Suadiye'de Ayşe Altın, basın açıklamamızı yaptığımız yer olan Moda'da Özge Kandemir,  Erenköy'de Mehmet Demirkaya ,Kozyatağında Kader Balay   hafriyat kamyonu altında kalarak yaşamını yitirmiştir. Bir diğer cinayet gibi kaza ise 18 Ağustos’ta, Göztepe’de köprü üzerinden E5 karayoluna düşerek  ‘’Ergani Özcan’ın ölümüne ve beş kişinin yaralanmasına neden olan  Hafriyat kamyonu oldu. İstanbul genelinde 30’a yakın insanımızın yaşamını yitirmesinin nedeni , rant hırsı ile   ilerleyen kentsel dönüşüm ve kentsel yenilemedir. Kadıköy'de her ay 100'e yakın binaya inşaat izni verilmektedir. Fikirtepe, Dumlupınar ve Eğitim Mahalleleri tamamiyle  şantiye  haline gelmiştir. Hafriyat kamyonları, inşaat malzemeleri taşıyan ağır tonajlı kamyonlar, beton mikserleri artık Kadıköy'ün her noktasındadır. İnşaat sektörüne verilen sınırsız imtiyaz  ve denetimsizlik   ölümlerin tek  sebebidir. Kadıköy'ü resmen inşaat ve gayrimenkul  sektörü yönetmektedir, terörize etmektedir.

Bu cinayetlerin sorumluları Kadıköy'ü şantiye haline getirenlerdir. 6306 Yasalı Afet Yasası Kadıköy'ün şantiye haline gelmesinin başlıca sebebidir. Deprem riski bahanesiyle çıkan kanunun amacı inşaat sektörü üzerinden, ülke ekonomisinin gününü kurtarmaktır. Bu yasa kente, doğaya ve insana düşmandır. Riskli olmayan binalar, güçlendirme ile güvenli hale getirilebilecekken, riskli statüsüne sokulmaktadır. Çürük raporu veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilen  kurumlar  inşaat sektörüne hizmet etmektedir. Kadıköy'ün, İstanbul'un geleceği için bu yasa bir an önce iptal edilmelidir. Riskli yapıları belirlemek  için, bilimsel yansız kararlar verecek  güvenilir kurumlar  oluşturulmalı, sosyal devlet anlayışı ile, riskli yapılar  güçlendirilmeli ya da yeniden yapılmalıdır.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi acil bir şekilde hafriyat kamyonlarının şehir için ulaşımı konusunda kısıtlamalar getirmelidir. Çevreye zarar veren, insanları öldüren bu araçların şehir içi ulaşımında belirli saatler ve güzargahlar içinde seyir halinde olmaları sağlanmalıdır.  Hafriyat kamyonları, inşaat malzemesi taşıyan kamyonlar, beton mikserleri  tonajları sınırlanmalıdır. Bu araçların hız limiti düşürülmeli,  periyodik kontrollerinin  yapılması zorlanmalı ve denetlenmelidir.

Meclis hafriyat kamyonları ile ilgili yasa çıkarmalıdır. Hafriyat kamyonu ehliyeti sınavları zorlaştırılmalıdır. Her hangi bir kazaya sebep olmuş bir kişiye bu ehliyet verilmemeli, yaptığı kaza sonrası ehliyetine el konulmalıdır. Sadece bu cinayetlere sebep olan şoförlere değil, inşaat şirketi ve hafriyat şirketi yöneticilerine caydırıcı  cezalar verilmelidir.

Bu cinayetlerin sorumlusu kentsel dönüşüm yasasının rant yasasına dönüşmesine göz yuman AKP hükümeti olmakla birlikte, kent içindeki inşaatlara hizmet veren  araçların trafik düzenlemesini sağlamayan İBB, İstanbul valiliği ve yerel düzenlemeleri hayata geçiremeyen Kadıköy Belediyesidir.

İnşaat terörüne karşı sesimizi yükseltmezsek, dokunmayan yılan bir gün bize de dokunacaktır. Kadıköylüler kentine, bugününe ve geleceğine sahip çıkmalıdır. Kadıköy Kent Dayanışması olarak bizler bu sürecin ve taleplerimizin takipçisi olacağız. Bir canımızı daha kaybetmeye tahammülümüz kalmamıştır.Trafik cinayetinde yaşamlarını yitiren vatandaşlarımızın hukuksal süreçlerini yakından takip edeceğiz, unutturmayacağız . Yaşanabilir Bir Kadıköy için tüm duyarlı insanları mücadelemize destek vermeye çağırıyoruz!

- Kadıköy Kent Dayanışması

DAHA FAZLA