İnşaat sektöründe ilk kazanım: İşçiler sendikal tazminat haklarını aldı

İnşaat sektöründe ilk kazanım: İşçiler sendikal tazminat haklarını aldı

DİSK'e bağlı Dev Yapı-İş Sendikası'na üye oldukları için işten çıkarılan işçiler başlattıkları mücadele ile inşaat sektöründe bir ilke imza attılar. 18 işçinin işten çıkarılması sonucu açılan davada işçiler sendikal tazminat haklarını aldı.

İleri Haber

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Devrimci Yapı, İnşaat ve Yol İşçileri Sendikası (Dev Yapı-İş) üyesi 18 işçi, geçen yıl Yalçınlar Fotograf ve Elektronik Ürünler A.Ş. tarafınfdan yapımı üstlenilen Batı Mahal Projesinde çalışırken sendikalı oldukları için işten çıkarılmaları sonucu açılan davalardan kazanım elde etti. Açılan davanın 9'u sonuçlanırken işçiler inşaat sektöründe ilk kez sendikal tazminat haklarını aldı.

Batı Mahal Şantiyesi'nde çalışan işçiler, şantiye sahası içerisinde bulunan barınma yerlerinin insani yaşam koşullarına aykırı oluşu, işçi sağlığı ve iş güvenliği kurallarına aykırı uygulamaların varlığı nedeni ile defalarca uyarılarda bulunmuş, basın açıklamaları gerçekleştirmiş ancak bunun sonucunda hiçbir talepleri karşılanmamıştı. 

SENDİKALI İŞÇİLER İŞTEN ÇIKARILMIŞTI

33 işçi birlikte hareket edip, “Sendika hakkı engellenemez", "Çalışıken ölmek istemiyoruz” diyerek seslerini duyurmuş ve Dev Yapı-İş Sendikasına üye olmuştu.

İşçilerin sendikalı oluşu ve sendika desteğini gören patron tarafı, işçilere sendikadan istifa etmeleri yönünde baskı kurmaya başlamış ve işçileri yıldırmak için her türlü yolu denenmişti. Sendika üyesi işçilerin 28'i işten çıkarılmış 5 işçi ise ancak sendikadan istifa etmek zorunda bırakılarak çalışmaya devam edebilmişti.

İŞÇİLER SENDİKAL TAZMİNAT HAKLARINI ALDI

İşçilik alacakları ödenmeyen 18 işçi için sendikal tazminat talepli olarak davalar açıldı. Bakırköy 32. İş Mahkemesi'nin verdiği kararda işçilerin sendikalı olmaları sebebi ile işten çıkarıldığı sonucuna varılarak tüm işçilere sendikal tazminat ödenmesine karar verildi.

DAHA FAZLA