İnşaat işçilerine 'farklı dilde' konuşma yasağı

İnşaat işçilerine 'farklı dilde' konuşma yasağı

İstanbul  Başaksehir'de, "Yapı&Yapı İnşaat" firmasına ait şantiyede  çalışan işçilere firma tarafından farklı dilde konuşma yasağı getirildi.

İleri Haber

İstanbul Başakşehir'de Yapı & Yapı firmasının Kayaşehir Emlak Konut Kuzey Yaka Projesi inşaatında, Kürt ve Arap işçilerin kendi dillerini konuşması yasaklandı.

Kürt ve Arap işçilerin çoğunlukta çalıştığı  Yapı&Yapı İnşaat Firması tarafından taşeron şirkete gönderilen resmi yazıda, "Şantiyede çalışan personellerin farklı lisanlarda konuşmaları diğer taşeronların personelleri de dahil olmak üzere tüm çalışanları rahatsız etmektedir” denildi.

Dev Yapı-İş Sendikası tarafından söz konusu ayrımcı uygulamaya ilişkin bir açıklama yapıldı.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

“İstanbul  Başaksehir'de, "Yapı&Yapı İnşaat" firmasına ait şantiyede insani değerlere yakışmayan ırkçı, bölücü, akıl dışı bir kararla karşılaştık. Firma tarafından taşeron şirkete gönderilen yazıda: " Şantiyede çalışan personellerin farklı lisanlarda konuşmaları diğer taşeronların personelleri de dahil olmak üzere tüm çalışanları rahatsız etmektedir"  madde si yer almaktadır. 

 Resmi evraka bunu geçirecek kadar insanlıktan uzaklaşmış firma yetkilileri, çalışanlarının hangi dili konuştuğunu bilmeyecek kadar işçiden uzak mıdır? Açıkça Kürtçe-Arapça konuşmak yasaklanmıştır demeye bile çekiniyorlar. Başakşehir bölgesinde  birbirine ıslık mesafesinde on binlerce inşaat işçisi çalışmakta ve aralarında binlerce de Kürt-Arap inşaat işçisi vardır. 

 Şantiyeler  toplama kampı, çalışanlarda köle değildir. Yükselen gökdelenlerde işçilerin el emeği, alın teri vardır. Çalışanların dilleriyle uğraşacaklarına, çalışma ve barınma koşullarını düzeltsinler.   "Yapı&Yapı İnşaat" firması ne kadar tutanakta tutsa, resmi yazıda yazsa işçiler kendi anadillerini konuşmaya devam edecektir. 

Patronlar, hangi halktan işçiler olursak olalım hep daha fazla kar etmek için, gücü  yettiği kadar sömürmek istiyor.  Bizi sömürürken hangi halktan olduğumuzun onlar için pek bir önemi yok. Hakkımızı isteyip, çalışma koşullarını düzeltmek için örgütlenmeye başladığımızda, o zaman bizleri bölüp parçalamak için her türlü oyunu oynuyorlar. Bizleri bölmek için bazen konuştuğumuz dili, bazen inancımı, bazen şehrimizi, bazende tuttuğumuz takımı biz birlik olmayalım, kendi sınıf kardeşlerimize düşman olalım diye kullanıyorlar. İnşaat patronları bizleri bölmeye çalışmak için uğraşıp dururlar ama başaramayacaklar.

Bizler  Ordulu kalıpçı Sivaslı demirciyiz, Erzurumlu şapcı  Adanalı çelik ustasıyız , Vanlı sıvacı Kayserili tesisat ustası, Niğdeli elektrik ustasıyız. Kütahyalı alçıpancı Ankaralı kanal ustasıyız. O gördüğünüz binaları yapan Kürdüyle, Türküyle, Lazıyla, Arabıyla  Çerkeziyle memleketin  dört bir yanında  kurulan şantiyeler de o gördüğünüz yapıları yapan inşaat işçileriyiz. İç Anadolu'nun bozlağıyla efkarlanmış, Karadeniz ezgileriyle horon çekmiş, Kürtçe ezgilerle halaya durmuşuz.  Memleketin tüm renkleriyle  bu  yapıları yükselttik ve yükseltmeye devam edeceğiz.

Devrimci Yapı, Yol ve İnşaat İşçileri Sendikası olarak işçilerin dilini yasaklamaya kalkan   Yapı&Yapı İnşaat ve Emlak GYO'yu derhal işçilerden özür dilemeye ve bu kararı iptal etmeye çağırıyoruz. 

YAŞASIN İŞÇİLERİN BİRLİĞİ – HALKLARIN KARDEŞLİĞİ!

İNŞAAT İŞÇİSİ KÖLE DEĞİLDİR!”