İngiltere'de koronavirüs test politikası değişiyor

İngiltere'de koronavirüs test politikası değişiyor

 İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock, Covid-19 testiyle ilgili yeni bir politika izleyeceklerini bildirdi. Hancock, mayıs ayı ortasından itibaren temaslı takibine başlamayı düşündüklerini söyledi.

İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock, basın toplantısında yeni tip koronavirüs (Covid-19) testiyle ilgili yeni bir politika uygulayacaklarını açıkladı. Hancock, 65 yaş üstü yurttaşlara, huzurevi ve bakımevi çalışanlarına ve kritik çalışan kategorisinde bulunmayan çalışanlara da test yapılacağını bildirdi.

İngiltere'de yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı son 24 saatte 586 artarak 21 bin 678’e yükseldi.

Kritik çalışan kategorisinde bulunmayanlarda hastalık semptomlarının bulunması şartının aranacağını ifade eden Hancock, mayıs ayı ortasından itibaren temaslı takibine başlamayı düşündüklerini söyledi.

'CAN KAYBI 21 BİN 678'E ULAŞTI'

Sağlık Bakanı Matt Hancock, basın toplantısında yaptığı açıklamada, ülkede Covid-19 kaynaklı can kaybının 21 bin 92'den 21 bin 678’e yükseldiğini söyledi. Hancock, ülkede vaka sayısının 3 bin 996 artarak 161 bin 145’e ulaştığını, bir günde yapılan test sayısının ise 43 bin 453 olduğunu aktardı. Bu durumda ülkedeki toplam test sayısı 763 bin 363’e çıktı.

Hancock, ülkede günlük test sayısını nisan sonuna kadar 100 bine çıkaracakları sözünü vermişti.

980 ilde en çok ölümün yaşandığı 10 Nisan'dan beri dalgalı düşüş gösteren can kayıpları, son bir haftada sırasıyla 449, 823, 759, 616, 684, 813, 413, 360 ve 586 olarak kaydedildi.

'GÜNLÜK VERİLER SADECE HASTANEDEKİ ÖLÜMLERİ KAPSIYOR'

Hükümetin günlük açıkladığı veriler sadece hastanede gerçekleşen ölümleri kapsıyor. Ülkede, huzurevi ve bakımevlerinde son 37 yılın en yüksek ölüm sayısına ulaşıldığı, ne kadarının Covid-19'a bağlı olduğuyla ilgili şüphede oldukları kaydedildi. Huzurevi, bakımevi ve kendi evlerinde yaşamını yitirenlerin dahil edilmesiyle, ülkenin tamamında Covid-19'a bağlı can kaybının açıklanan sayının en az yüzde 50 üzerine çıktığının tahmin edildiği söyleniyor.

İngiliz hükümetinin baş bilim danışmanı Sir Patrick Vallance, krizin ilk günlerinde, ölü sayısını 20 binin altında tutmayı hedeflediklerini açıklamıştı.

'KISITLAMALARI ESNETMEK İÇİN ERKEN'

İlk olarak "toplumsal bağışıklık kazanılması amacıyla virüsün kontrollü yayılması" stratejisini tercih eden İngiliz hükümeti, ölü sayısının 300 bine yakın olabileceğine yönelik raporlar ve eleştirilerin ardından bu yöntemden vazgeçmişti.

23 Mart'ta karar alınarak sokağa çıkmalara sınırlama getirilmiş, marketler ve eczaneler hariç tüm ticari işletmeler kapatılmıştı. 16 Nisan'da süresi dolan uygulama 3 hafta daha uzatılmıştı.

İktidardaki Muhafazakar Parti içinde bazı isimler ile iş çevreleri, Başbakan Boris Johnson’a kısıtlamaları esnetmesi için baskı yapmıştı. İngiliz siyasetçi, dün yaptığı basın açıklamasında ülkede ikinci bir salgın dalgası tehlikesine işaret ederek böyle bir karar almak için erken olduğunu belirtmişti.

'JOHNSON DÜN GÖREVİNE DÖNDÜ'

İngiltere'de Prens Charles'ın 25 Mart'ta, Başbakan Johnson ile Sağlık Bakanı Matt Hancock'un da 27 Mart'ta Covid-19 testleri pozitif çıkmıştı.

Johnson, testi pozitif çıktıktan 10 gün sonra belirtilerin devam etmesinden dolayı 5 Nisan akşamı hastaneye kaldırılmış, ertesi gün yoğun bakıma alınmıştı. 

Solunum cihazına bağlanmadığı ve oksijen tedavisi uygulandığı bildirilen Başbakan Johnson, 9 Nisan'da yoğun bakımdan çıkmış ve 12 Nisan'da da taburcu edilmişti. İyileşmesi bir ay süren Johnson, dün göreve dönmüştü.

Prens Charles ve Sağlık Bakanı Hancock ise hastanede tedaviye ihtiyaçları kalmadan iyileşmişti.