İngiltere'de araştırma: Aşıların korumaları aydan aya düşüyor

İngiltere'de araştırma: Aşıların korumaları aydan aya düşüyor

Covid-19’a karşı yapılan aşıların koruma oranlarının aydan aya düştüğü gözlendi. Yapılan araştırmaya göre; beş ila altı ayda iki doz Pfizer/BioNTech aşısının koruma oranı yüzde 88’den yüzde 74’e, AstraZeneca’nın ise yüzde 77’den yüzde 67’ye düştüğü belirtildi. Uzmanlar takviye gerekebileceğini belirtti.

Yapılan bir araştırmaya göre Covid-19’a karşı yapılan çift doz aşının korumasının zamanla azaldığı görüldü. Bunun beklenen bir durum olduğunu belirten araştırma ekibi, aşıların Delta varyantına karşı hala yüksek düzeyde koruma sağladığını kaydetti.

BBC’nin haberine göre araştırma, iki doz Pfizer/BioNTech veya AstraZeneca aşısı olmuş bir milyondan fazla kişi arasında, mayıs-temmuz döneminde PCR test sonucu pozitif çıkanlara ilişkin veriler incelendi.

Buna göre beş ila altı ayda iki doz Pfizer/BioNTech aşısının koruma oranı yüzde 88’den yüzde 74’e, AstraZeneca’nın ise yüzde 77’den yüzde 67’ye düştü.

‘AŞILANMAMAK İÇİN BİR NEDEN DEĞİL’

Çalışmanın zeminini oluşturan hasta takip uygulaması Zoe’nin baş araştırmacısı Prof. Dr. Tim Spector’a göre korumanın zamanla azalması beklenen bir durumken, aşılar, insanları ağır Covid-19 hastalığına ve Covid-19 nedenli ölümlere karşı korumada hala çok iyi bir iş çıkarıyor.

İngiltere’deki halk sağlığı birimi, ülkede bugüne kadar Covid-19 aşılama programı sonucunda yaklaşık 84 bin 600 ölümün ve 23 milyon enfeksiyonun önlendiğini tahmin ediyor.

‘YÜZDE 50’YE DÜŞEBİLİR’

Spector, enfeksiyona karşı korumanın kışa kadar yüzde 50’ye düşebileceğini ve takviyelere ihtiyaç duyulacağını tahmin ettiğini belirtti. Ancak diğer uzmanlar bu tür tahminlerde bulunmak konusunda dikkatli olmaya çağırıyor.

İngiltere’nin, Türkiye’de de başlanan üçüncü doz uygulamasına nüfusunun bir bölümü için yakın zamanda başlaması bekleniyor. Karar için bağımsız bilim kurullarının tavsiyeleri bekleniyor.

‘BİRÇOK İNSAN İHTİYAÇ DUYMAYABİLİR’

Prof. Spector üçüncü doz aşı ile ilgili şunları söyledi: “Birçok insan bunlara ihtiyaç duymayabilir. Birçok insan, zaten doğal bir Covid-19 enfeksiyonu geçirdiği için doğal bir güçlendirici almış olabilir. Bu yüzden, sahip olduğumuz kaynaklar göz önüne alındığında, büyük bir israf ve etik açıdan şüpheli olacak olan her şeyi herkese vermekten ziyade, bunun çok daha dikkatli şekilde yönetilmesi gerektiğini düşünüyorum. Sanırım daha hedef odaklı bir yaklaşıma ihtiyacımız var.”

‘AŞILAMA TÜM ENFEKSİYONLARI ENGELLEMEZ’

Reading Üniversitesi’nden Dr. Alexander Edwards ise takviye dozların ne zaman ve kimin için gerekli olabileceğini anlamanın önemli olduğunu söyledi: “Aşılama, şaşırtıcı şekilde, insanları dokunulmaz yapmaz ve tüm enfeksiyonları engellemez. Varyantların halk sağlığı üzerinde gerçek ve önemli bir etkisi vardır ve Britanya’da birçok insan hala bu kötü virüsten trajik şekilde ölmektedir. Sahip olduğumuz aşılar son derece güvenli ve etkilidir ve hala büyük faydalar sağlayan diğer aşılardan çok daha iyi durumda. Halk sağlığı stratejimizi, kusurlu korumayı ve zaman içinde korumanın düşme olasılığını hesaba katacak şekilde proaktif olarak planlamalıyız.”

DAHA FAZLA