İngiltere Bahreyn polisine 'kana bulanmış diploma' veriyor

İngiltere Bahreyn polisine 'kana bulanmış diploma' veriyor

İngiltere'de bir üniversite, Bahreyn polisine, elektrikle idam ve tecavüz vakalarıyla bilinen "işkence üssünde" eğitim veriyor

İngiltere'deki Huddersfield Üniversitesi, Ortadoğu ülkesi Bahreyn'in Kraliyet Polis Akademisi memurları ve öğrencilerine yönelik güvenlik bilimleri alanında yüksek lisans eğitimi veriyor. Ancak Independent Türkçe'de yer alan habere göre görgü tanıklarının ifadeleri, birçoğu siyasi mahkum olan tutukluların elektrik verilerek idam edildiği, tecavüze uğradığı ve dövüldüğü bir hapishaneyi işaret ediyor.

Londra merkezli Bahreyn Haklar ve Demokrasi Enstitüsü (BIRD); kurs için Bahreyn'e personelini gönderen Batı Yorkshire'daki üniversiteye Bahreyn Krallığı'yla yaptığı bu karlı sözleşmeyi sonlandırma çağrısında bulundu.

Rektör Yardımcısı Profesör Bob Cryan'a hitaben yazılan mektupta Enstitü, bahsi geçen akademide 2016-2019 döneminde 10 mahkuma işkence edildiği iddialarına yer verdi.

İddialar arasında, ada ülkesindeki yöneticilerin siyasi muhaliflerinin cinsel organlarına elektrot bağlanması, bu kişilerin dövülmesi, uykusuz bırakılması, aile mensuplarına tecavüzle tehdit edilmesi, cinsel tacize maruz kalması ve önceden hazırlanmış itirafnameleri imzaya zorlanması yer alıyor.

Şimdiye dek söz konusu 10 kişiden en az biri idam edildi. O kişi Ali Arab'dı.

Enstitü'nün Savunma Direktörü Seyid Ahmed Elvadayi mektupta şu uyarıda bulundu:

Huddersfield Üniversitesi'nin Bahreynli mahkumlarca ülkenin en kötü şöhretli işkence merkezlerinden biri olarak bilinen bir kurumun öğrencilerine özel Güvenlik Bilimleri alanında yüksek lisans eğitimi sunması skandal (...) Üniversite yönetimi, iş ortaklarının kötü eğilimli doğasına karşı başlarını kuma gömmüş durumda. Bu zehirli ilişkiyi zona erdirme zamanları geldi. Aksi halde yüksek lisans diplomaları kanla lekelenmiş olacak.

The Independent'a konuşan Elvadayi, "Üniversite yönetimi işkenceyle lekelenmiş parayı kabul etmeyi sürdürürse kurumsal bir intihar gerçekleştirmiş olacak" diye ekledi.