İngiliz Parlamentosu Brexit anlaşmasını üçüncü kez reddeti

İngiliz Parlamentosu Brexit anlaşmasını üçüncü kez reddeti

İngiltere Parlamentosu üçüncü kez önüne gelen Brexit anlaşmasını reddederek ülkenin AB'den ayrılma tarihinin 12 Nisan olmasının yolunu açtı.

İngiltere parlamentosu, Başbakan Theresa May’in Brexit anlaşmasını üçüncü defa reddetti. 344 vekil anlaşmayı reddederken, 286 vekil lehte oy verdi. Bu sonuçla İngiltere’nin AB’den anlaşmasız bir şekilde ayrılması ve May’in başbakanlığı bırakması ihtimali arttı.

AB 10 NİSAN’DA ZİRVE DÜZENLEYECEK

Oylamanın ardından Avrupa Komisyonu’ndan yapılan açıklamada, İngiltere’nin 12 Nisan gününde AB’den anlaşmasız bir şekilde çıkmasının ‘muhtemel’ göründüğü belirtildi. Açıklamada, “Komisyon bugün Avam Kamarası’ndaki olumsuz sonuçlanan oylamadan rahatsızlık duymaktadır” denildi.

Theresa May, Brüksel ile yaptığı anlaşmayı parlamentodan geçirmeyi başaramadığı için istifa baskısı altındaydı. Kendi partisi Muhafazakârlar May’in liderlik yetkisini kaybettiğini savunuyor, Brexit karşıtları ise Brüksel ile yeni bir anlaşma veya ikinci bir referandum yapılmasını istiyordu. May ise bugünkü üçüncü oylama öncesinde, parlamentonun anlaşmaya onay vermesi halinde istifa etme vaadinde bulunmuş, anlaşmayı bu şekilde kabul ettirmeye çalışmıştı.

NE OLMUŞTU?

İngiltere 23 Haziran 2016'da yapılan referanduma yüzde 48'e karşı yüzde 52 ile Brexit kararı almıştı. İngiltere hükümeti 29 Mart 2017'de Lizbon Anlaşması'nın üyelerin birlikten ayrılma sürecini düzenleyen 50. maddesini işleterek Brexit sürecini resmen başlatmıştı.

May'in Avrupa Birliği (AB) ile vardığı Brexit anlaşması parlamentoda 15 Ocak ve 12 Mart'ta ezici çoğunlukla reddedilmişti.

İngiltere Parlamentosu 25 Mart'ta yapılan bir oylama ile bir dizi Brexit senaryosunu oylamak üzere hükümetin Parlamento gündemini belirleme yetkisini bir günlüğüne kendi eline almıştı.