İngiliz mahkemesi, Assange'ın ABD'ye iadesi talebini reddetti

İngiliz mahkemesi, Assange'ın ABD'ye iadesi talebini reddetti

WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ın ABD'ye iadesi talebi, İngiliz mahkemesi tarafından reddedildi.

Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ın ABD'ye iade edilmesi talebiyle görülen davada İngiliz mahkemesi iade talebini reddetti. İngiliz Yargıç Vanessa Baraitser, Assange'ın iade edilmesi halinde intihar edebileceğinden endişe duyduğunu, talebi bu nedenle kabul etmediğini duyurdu.

ABD’nin Irak ve Afganistan’da işlediği savaş suçlarını belgelerle ifşa eden WikiLeaks kurucusu Julian Assange, yaklaşık bir yıldır tutuklu bulunduğu İngiltere’de adalet mücadelesi veriyordu. Londra’daki Old Bailey Mahkemesi’nde geçen yıl iade davası başlayan Assange’a yönelik cezaevinde yapılan işkenceler kamuoyunda defalarca dile getirilmişti.

Assange’ın babası “Julian cezaevinde 23 saat ayakta tutuluyor. Çok fazla kilo kaybetti ve türlü işkencelere maruz kalıyor” diyerek hak ihlallerini açıklarken Birleşmiş Milletler İşkence Özel Raportörü Nils Melzer de “Assange acımasız, insanlık dışı ve onur kırıcı muameleye maruz bırakılıyor” diyerek buna son verilmesini talep etmişti. Assange’ın avukatı Jennifer Robinson ise ABD Başkanı Donald Trump’ın Irak’ta savaş suçu işleyen Blackwater’ın paralı katillerine başkanlık affı çıkarmasına tepki gösterirken gözler bugün Old Bailey Mahkemesi’nden çıkarılacak karardaydı.