İngiliz İşçi Partisi: İsrail’e silah satışı bütünüyle durdurulsun!

İngiliz İşçi Partisi: İsrail’e silah satışı bütünüyle durdurulsun!

İngiltere’de sosyalist Jeremy Corbyn liderliğinde yeni bir rotaya giren İşçi Partisi, yıllık konferansında İsrail’e silah satışının bütünüyle durdurulmasını istedi.

İngiliz İşçi Partisi, salı günü bir çağrı yaparak İsrail’e yapılan silah satışının bütünüyle yasaklanmasını istedi. Bu çağrı, Birleşik Krallık tarihinde bir ilk olma özelliği taşıyor.

Silah ambargosu talebi, muhalefet partisinin Liverpool’daki yıllık konferansında Filistin üzerine yürütülen bir tartışmanın ardından duyuruldu. Filistin üzerine yürütülen bu tartışma, pazar günü bu meseleyi konferansta tartışılacak dört ana başlıktan biri olarak belirleyen 188 bin parti üyesinin oyuyla desteklendi.

FİLİSTİN İÇİN DAYANIŞMA

Tel Aviv rejimi, Birleşik Krallık'ın silah satışlarında sekizinci büyük müşterisi olmayı sürdürürken 30 Mart’tan bu yana Gazze’de 180’den fazla Filistinli protestocu öldürüldü.

Konferanstaki konuşmalar sırasında, İşçi Partisi’nin Muhalefetteki Dışişleri Bakanı Emily Thornberry, 'Londra’nın, İsrail’in İngiliz silahlarını masum Filistinli sivillere saldırı için kullanmamasını garanti altına alması gerektiğini' söyledi.

Teklif yapıldığında, konferans salonunda yüzlerce Filistin yanlısı parti delegesi ayakta Filistin bayraklarını dalgalandırarak “Özgür Filistin” sloganı attı. Filistin Dayanışma Kampanyası (PSC); binden fazla Filistin bayrağını delegelere dağıtmıştı.

PSC başkanı High Lanning “Biz bugün olağanüstü bir dayanışmaya tanık olduk ve İşçi Partisi İsrail’in Filistinlilerin haklarına yönelik süregelen saldırının haksızlığını kabul ederek doğru şeyi yaptı” dedi.

'ABLUKA KALDIRILSIN, DÖNÜŞ HAKKI TANINSIN'

Filistinliler, 1948’de İsrail’in kuruluşu sürecindeki askeri saldırılarda yerlerinden edilenlerin geri dönüş hakkını talep ediyor.

Filistinlilerin bir talebi de BM’nin bu haliyle 2020’de yaşanmaz hale geleceğini söylediği Gazze’ye yönelik on yıldır süren İsrail-Mısır ablukasının sona erdirilmesi.

Filistinliler ve destekçileri İngiltere’nin Filistin’e sömürgeci dönemden kalan borcunu ödemek anlamında bütün düzeylerde daha fazla inisiyatif sergilemesini talep ediyor. İsrailli gruplarsa İsrail söz konusu olduğunda ifade özgürlüğüne yönelik bir vurgunun gereksiz olduğunu söylüyor.

'İSRAİL'E SİLAH SATIŞI DURDURULSUN' TALEBİ

Sendika.org'un haberine göre İşçi Partisi konferansında salı günü tartışılan önergede, “İsrail’in Filistinli göstericilere karşı güç kullanımına dair bağımsız uluslararası bir soruşturma yürütülmesi”, “Gazze’deki abluka ve kuşatmanın acil ve koşulsuz olarak sona ermesi” ve “Birleşik Krallık hükümetinin İsrail’e silah satışının durdurulması” talepleri de yer aldı.