'İnfaz Yasası yaşam hakkı güvencesini etkisizleştiriyor'

'İnfaz Yasası yaşam hakkı güvencesini etkisizleştiriyor'

Cezasızlıkla Mücadelede Güçbirliği Ağı, İnfaz Yasası'na ilişkin yaptığı açıklamada, "Yasanın hak ihlaline yol açanlar için, infaz indirimi kisvesi altında bir nevi af getirerek cezasızlığı derinleştirdiğine dikkat çekiyoruz" dedi.

Cezasızlıkla Mücadelede Güçbirliği Ağı, yeni çıkarılan İnfaz Yasası’nın yaşam hakkı güvencesini etkisiz kılıp cezasızlığı derinleştirdiğini ifade etti.

Çok sayıda baro ve sivil toplum kuruluşunun bulunduğu Cezasızlıkla Mücadelede Güçbirliği Ağı, İnfaz Yasası’nın iptal edilmesine ilişkin ortak bir yazılı açıklama yaptı.

'İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNDEN TUTUKLANAN HERKES CEZALANDIRILIYOR'

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının yarattığı koşullar öne sürülerek hızlıca Meclis'ten geçirilen İnfaz Yasası'nın Anayasa'ya ve insan haklarına aykırı olduğu belirtilen açıklamada, yasanın ifade özgürlüğü çerçevesinde tutuklanan herkesi cezalandıracak bir araca dönüştüğünün altı çizildi.

Açıklamada, “Siyasi muhaliflerin yasanın kapsamı dışında bırakılırken, infaz indiriminin kimleri kapsadığı ise bir diğer vahim tehlikeye işaret ediyor” denilirken, yasayla beraber çete liderlerinin, kamu görevlilerinin koşullu salıverme oranlarının indirildiği ve bu kişilerin denetimli serbestlik cezasıyla yararlanmalarının sağlandığı dile getirildi.

Gezi Direnişi'nde ölüme sebebiyet verdikleri için ceza alan failler ile Soma, Ermenek maden faciaları, Aladağ yurt yangını, Çorlu ve Ankara tren kazaları davalarında hüküm giyenlerin de ceza indiriminden yararlanacaklar arasında yer aldığı kaydedilen açıklamada, öte yandan işkence suçu işleyen polislere de af sağlandığına dikkat çekildi.

'ŞİDDET FAİLLERİNİN SALIVERİLMESİ ŞİDDETE MARUZ KALANLARIN YAŞAM HAKKINA YÖNELİK TEHDİTTİR'

Türkiye’nin Anayasa ve tarafı olduğu uluslararası İnsan Hakları Sözleşmeleri gereğince, yaşam hakkını korumakla yükümlü olduğu hatırlatılan açıklamada, yasanın yaşam hakkı güvencesini etkisizleştirdiği belirtildi.

Açıklamada toplumsal cinsiyet kaynaklı şiddet ve istismar faillerinin yeniden şiddet uygulamasını engellemek için hiçbir koruyucu tedbir alınmadan "izin" adı altında salıverilmesinin şiddete maruz kalma riski altında kalan kişilerin yaşam hakkına yönelik ağır bir tehdit oluşturduğu dile getirildi.

Son olarak açıklamada, “Binlerce şiddet failinin, azılı suç örgütü liderlerinin ve ihmali ya da kasti eylemleriyle yaşama hakkı ihlallerine yol açan kamu görevlilerinin birer birer serbest kaldığı bu günlerde, biz yasanın hak ihlaline yol açanlar için, infaz indirimi kisvesi altında bir nevi af getirerek cezasızlığı derinleştirdiğine dikkat çekiyor; bu durumun insan hakları ihlallerinin işlenmesine müsait bir ortam yaratmasından kaygı duyuyoruz” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada imzası bulunan kurumlar ise şöyle:

“Antalya Barosu İnsan Hakları Merkezi, Diyarbakır Barosu İnsan Hakları Merkezi, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği, FİSA Çocuk Hakları Merkezi, Hakikat, Adalet ve Hafıza Merkezi, Hak İnisiyatifi Derneği, İnsan Hakları Derneği, İnsan Hakları Gündemi Derneği, İzmir Barosu İnsan Hakları Merkezi, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı ve Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi.”