IMF, Türkiye için 2023 yılı büyüme tahminini değiştirmedi

IMF, Türkiye için 2023 yılı büyüme tahminini değiştirmedi

IMF geçen yıl ekimde yayımladığı raporda, Türkiye ekonomisinin 2022'de yüzde 5 büyüyeceğini öngörmüştü.

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) raporunda, Türkiye ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme tahmini de yüzde 3 olarak korunurken, ülke ekonomisinin 2024'te de yüzde 3 büyüyeceği öngörüldü.

IMF, Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nu, "Düşük Büyüme Ortamında Enflasyon Zirveye Ulaşıyor" başlığıyla güncelledi.

Raporda, Türkiye ekonomisi için bu yıl ve gelecek yıl yüzde 3 büyüme tahmini yapıldı. Türkiye'nin 2022 büyüme beklentisi ise yüzde 5,5 olarak belirlendi.

IMF geçen yıl ekimde yayımladığı raporda, Türkiye ekonomisinin 2022'de yüzde 5 büyüyeceğini öngörmüştü.

KÜRESEL BÜYÜME TAHMİNLERİ

IMF, küresel ekonomik büyüme hızının Rusya-Ukrayna savaşı ve devam eden enflasyonla mücadelenin etkisiyle yüzde 3,4'ten bu yıl yüzde 2,9'a gerileyeceğini tahmin etti.

Raporda, enflasyonla mücadele için merkez bankalarının faiz artırımlarının ve Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaşın ekonomik faaliyeti baskılamaya devam ettiği belirtildi.

Çin'de Kovid-19'un hızla yayılmasının 2022'de büyümeyi yavaşlattığına işaret edilen raporda, ancak yakın zamanda yaşanan normalleşmenin beklenenden daha hızlı bir toparlanmanın yolunu açtığı aktarıldı.

RİSKLER AŞAĞI YÖNDE OLMAYA DEVAM EDİYOR

Raporda, risk dengesinin aşağı yönlü olmaya devam ettiği, ancak olumsuz risklerin geçen yıl ekimde yayımlanan rapordan bu yana hafiflediği kaydedildi.

Yaşam maliyeti krizinin olduğu bir dönemde çoğu ekonomide önceliğin enflasyonu sürdürülebilir şekilde düşürmek olduğu vurgulanan raporda, daha sıkı para politikası koşulları ve daha düşük büyüme potansiyeli finansal ve borç istikrarını etkilerken makroihtiyati araçların devreye alınması ve borçların yeniden yapılandırma çerçevelerinin güçlendirilmesinin gerektiği aktarıldı.

Raporda, mali desteğin artan gıda ve enerji fiyatlarından en çok etkilenenleri hedeflemesi ve geniş tabanlı mali yardımların geri çekilmesi gerektiği belirtildi.

Raporda, dünya ekonomisinin 2022'de yüzde 3,4 büyüdüğünün tahmin edildiği, büyüme hızının 2023'te yüzde 2,9'a düşmesinin ardından 2024'te yüzde 3,1'e çıkmasının beklendiği kaydedildi.

YIL SONU KÜRESEL ENFLASYON TAHMİNİ YÜZDE 6,6

IMF, Ekim 2022'de yayımladığı raporda, küresel ekonominin 2022'de yüzde 3,2, 2023'te yüzde 2,7 ve 2024'te yüzde 3,2 büyüyeceğini öngörmüştü.

Raporda, bu yıla ilişkin büyüme tahmininde yapılan yukarı yönlü revizyona rağmen büyüme hızının tarihsel ortalama olan yüzde 3,8'in altında kaldığı bildirildi.

Küresel enflasyonun ise 2022'deki yüzde 8,8 seviyesinden 2023'te yüzde 6,6'ya ve 2024'te yüzde 4,3'e düşmesinin beklendiği ancak enflasyonun hala yüzde 3,5 olan salgın öncesi seviyelerinin üzerinde olduğu kaydedildi.

DAHA FAZLA