İmamoğlu'nun mitingine taşlı saldırı

İmamoğlu'nun mitingine taşlı saldırı

Erzurum'da düzenlenen ve Ekrem İmamoğlu'nun kürsüye çıktığı mitinge taşlı saldırı düzenlendi.

İleri Haber

Millet İttifakı'nın seçimi kaznaması halinde "uygun zamanda" Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak atanacağı ilan ettiği isimlerden İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, seçim çalışmaları kapsamında bugün Erzurum'a gitti.

Gün içinde AKP'li Erzurum Büyükşehir Belediyesi, mitingin yapılacağı noktaya otobüsleri çekerek engelleme girişiminde bulundu ve ardından tepkiler sonrası otobüsler alandan çekildi.

T24'ten Orhan Bakırcı'nın aktardığına göre İmamoğlu'nun mitingi öncesi bir grup, miting alanına tekbirlerle ilerledi. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde grup içerisinde bulunanların "bozkurt" işareti yaptığı da görüldü. Miting öncesi yaşanan olaylarda, aralarında bir çocuğun da bulunduğu bazı yurttaşlar yaralandı.

Görsel: Orhan Bakırcı/T24

MÜDAHALE ETMEYEN POLİSLERE 'BİZ DE SİZİ SEYREDİYORUZ' DEDİ

Akşam saatlerinde bölgede yurttaşlara seslenen İmamoğlu'nun mitingi, taşlı saldırı nedeniyle yarıda kesildi. İmamoğlu, taşlı saldırı sonrası bir süre daha konuştuktan sonra korumaları tarafından otobüse indirildi.

Konuşması sırasında yaşananlara yaşananlara tepki gösteren İmamoğlu, taşlı saldırıya müdahale etmeyen polisler ile emniyet müdürü ve valiye "Biz de sizi seyrediyoruz" diyerek seslendi. İmamoğlu, mitingi takip eden yurttaşlara da "Size atılan taşları sakın geri atmayın, siz taş atmayın, beni dinleyin" dedi.

'TAŞ YAĞMURUNA TUTULDUK'

İBB CHP Grup Başkan Vekili Tarık Balyalı ise Halk Tv'de yaptığı açıklamada taş yağmuruna tutulduklarını söyledi.

'EMNİYET MÜDÜRÜ, VALİ VE BELEDİYE BAŞKANI HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIM'

Evrensel'in aktardığına göre İmamoğlu, sık sık kesilen konuşmasında şunları söyledi:

"İnsanlar bazen gaflet ve dalalete düşebilirler. Bir avuç insan ne yazık ki kalplerini buzla kaplamış olabilir. Onlar bir süre sonra pişman olacaklar. Yuhlamayın. Tabii bize ne düşüyor biliyor musunuz. Bize sevgi, bize barış, bize huzur, bize bolluk, bize bereket sözleri düşüyor. Siz bunu kullanın, bunu konuşun. Bunu seyreden polisler, biz de sizi seyrediyoruz. Bu şehrin Valisi, Emniyet Müdürü, biz de sizi seyrediyoruz. Devam edin. Hiç sorun yok. Bakın ekonomik kriz, yoksulluk, fakirlik. Erzurum kişi başına düşen milli gelirde 81 il arasında 62'nci. Bu şehrin sorunu yoksulluk. Ama aldatılmış gençler, yöneticiler olabilir. Polisler, burada yaralanan vatandaşlar var, siz seyrediyorsunuz. Erzurum Valisi, Belediye Başkanı, hakkınızda suç duyurusunda bulunacağım. İnsanları tahrik ediyorsunuz. Siz sakın cevap vermeyin. Erzurum, her şey çok güzel olacak. Göreceksiniz. Polisler halen seyrediyorsunuz bak. 200 kişiyi seyrediyorsunuz. Emniyet Müdürü, Vali, Belediye Başkanı, hakkınızda suç duyurusunda bulunacağız. Bakın sizin zarar görmemeniz için… Hayır hayır cevap vermeyin sevgili gençler. Provokasyon. Bir avuç insan tehlikeye atıyorlar sizi."

Daha sonra otobüsün içine giren İmamoğlu, dışarıya şöyle seslendi:

"Sizler burada kadınların başına, elinde Türk bayrağı olan insanlara taş attırıyorsunuz. Sözüm ona milliyetçilik üzerinden insanlara taş attırıyorsunuz. Türk bayrağı taşıyan insanlara hakaret ettiriyorsunuz. Bir avuç insanın tedbirini alamayan Emniyet Müdürü, Vali, hepiniz hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Emniyet. Buradaki sulhu sağlamanız için şehir turuna devam ediyorum. Buradaki sulhu sağlayın. Beni dinlemeye gelenler, siz taş atmayın. Sakın attıkları taşı geri atmayın. Siz sakin olun. Polis sizin güvenliğinizi sağlamak zorunda. Hepinizi görüyorum."

OTOBÜSÜ TAKİP ETMEK İSTEYENLERE POLİS MÜDAHALE ETTİ

İmamoğlu, konuşmasının ardından otobüsle miting alanından uzaklaştı. Bu sırada otobüsü takip etmek isteyen kitleye ise polisler tarafından TOMA ile tazyikli su sıkıldı.

Daha sonra İmamoğlu'nun otobüsü miting alanından uzaklaştı. Bu sırada otobüsü takip etmeye devam eden kitleye polis TOMA'lardan tazyikli su sıktı.

'ATILAN TAŞLAR YÜZÜNDEN 10-15 KİŞİNİN YARALANDIĞINI GÖRDÜM'

İmamoğlu, saldırılar sonrası Halk TV'ye de açıklamalarda bulundu ve şunları söyledi:

"Türkiye'nin her yerine gittiğimiz gibi bugün de canım Dadaş diyarı Erzurum'dayız. Bizi karşılayan Erzurumlu hemşerilerimiz oldu. Bize en güzel duygularını ifade eden vatandaşlarımız oldu. Öncelikle bize tahsis edilen miting alanı verildi. Gün içerisinde biz hem Sivas'ta hem Çorum'da mitingimizi yaptık. Üçüncü durak olarak Erzurum'a geldik. Sivas Çorum arasında Erzurum Büyükşehir Belediyesi 30-40 otobüsü koyarak miting alanına girişleri engellemeye çalıştı. Sonra arkadaşlarımız vali ile temas kurdu. Vali 5 bine yakın polisimizle önlem aldık. Otobüsler de yerinden çekiliyor. Endişe edilecek hiçbir şey yok dedi.

Bu sırada meydanda biriken kalabalık çoluk çocuk genç yaşlısı Türk bayrakları ile güzelim meydanı gelincik tarlasına çevirmişlerdi. Konuşmaya başladıktan sonra bir baktık ki her yerden taş yağıyor. Polislerin hiçbirisi kılını kıpırdatmadı. Orada Toma var, taş atılıyor bize ve milletin üzerine. Ben konuşmanın 5'inci dakikasında kestim konuşmayı. Çünkü bize atılan taşlar yüzünden 10-15 kişinin yaralandığını gördüm.

Lütfen siz bunlara uymayın cevap vermeyin burada sizleri korumakla görevli polis var dedim. Ama emniyet müdürü başta olmak üzere belediye başkanı hakkında suç duyurusunda bulunacağım. Arabanın içine giren arkadaşlarla bir şey yok. Bir tarafta 200 kişiyi geçmez, öbür tarafta 20-300 kişi vardı. Vali'ye mesaj attım istifa etmesi gerektiğini söyledim. Siz Erzurum'a yakışmayan bir Valisiniz. Yakışmayan bir Emniyet Müdürü var. Bunun tepesinde kim varsa içişleri bakanından cumhurbaşkanına kadar. Seçime giderken bunu kabul edemeyiz. Vali Bey'e en geç 20 dakika içinde oradaki insanların can güvenliğini sağladık diye açıklama yapana kadar burada bekleyeceğim. Yaralılar hakkında bilgi almadan Erzurum'u terk etmiyorum."