İmamoğlu: Belediyenin ekonomik durumu facia

İmamoğlu: Belediyenin ekonomik durumu facia

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ekrem İmamoğlu başkanlığında ilk meclis toplantısı yapıldı. İmamoğlu, "Nasıl olsa hesap sorulmaz anlayışı ile bütçe yapılmış" sözlerini dile getirdi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun inisiyatifiyle 31 Mart seçimleri sonrasında canlı yayınlanmaya başlayan İBB Meclisi toplantıları, yeniden canlı yayınlanıyor. 

Toplantı Ekrem İmamoğlu’nun açılış konuşması ile başladı. İmamoğlu temmuz ayında ölenleri andığı konuşmasının ardından sözü AKP grubu adına Grup Başkanı Tevfik Göksu’ya verdi.

Göksu konuşmasına Ekrem İmamoğlu’nu tebrik ederek başladı ve 23 Haziran seçimi için, “İstanbullular iradesini göstermişti. Bizim için milletin iradesi başımızın üzerindedir. Bu sonuçlarla İstanbullular icra yetkisini size, denetleme yetkisini ise bize vermiştir” dedi. Göksu daha sonra AK Parti döneminde yapılanları anlatarak kenti yeni yönetime emanet ettiklerini söyledi. Belediye ile ilgili yolsuzluk iddialarının asılsız olduğunu savunan Göksu, İstanbulluların yararına olacak her projeyi destekleyeceklerini ifade etti. AK Parti sözcüsü, “Güzel şeyler yapacaktık ama dedirtmeyeceğiz, sizlerin geçmişte yaptığı gibi engel olmayacağız. Hatta sayın başkanın vaatlerini teklif haline getirip meclise sunacağız. AK Parti ve MHP olarak kendi partisi destek vermese bile biz destek vereceğiz” dedi.

Göksü, “Dün CHP’nin ve Sayın Başkanın iletişimini üstlenen bir gazetede sayın valimiz hakkında ahlaksız bir haber yayınlandı. Bunu servis eden her kimse, ki bunu da herkes az çok biliyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nden borçlanma kararı çıkmadan belediye başkanı nasıl borçlanabilir? ” diyerek CHP’yi eleştirdi. Göksu konuşmasının ardından belediye hesaplarının yer aldığı kitabı İmamoğlu’na verdi. İmamoğlu ise “En kısa zamanda bunun revize edilmiş halini size sunacağım. Çünkü içindeki bilgiler pek doğru değil.” yanıtı verdi.

CHP SÖZCÜSÜNDEN YANIT

Tevfik Göksu’nun ardından sözü CHP Grubu adına Doğan Subaşı aldı. CHP Grup Başkanvekili Subaşı, Göksu’nun “İstanbul’u siz emanet ediyoruz” sözünü eleştirerek, “Emaneti millet verir millet alır. Bunun da ‘Pontus’ ifadesi gibi dil sürçmesi olduğunu sanıyorum” dedi.

Subaşı, “Bu seçim 1950 seçimlerinden bu yana en önemli seçimdir. Buna önemi veren ise Sayın Başkanımız İmamoğlu toplumun çok değişik kesimlerinden oy aldı. Sosyalistler, muhafazakarlar, ülkücüler, Saadet Partililer, MHP’liler, AK Partililer oy verdi. Milli Birlik sayın İmamoğlu’na oy verdi. Toplum eğer doğru davranırsanız, doğru konuşursanız arkanızda durur. Bunu gördük. Bu seçim sonucunu bütün dünyaya gururla anlatabiliriz” diye konuştu.

Subaşı’nın ardından söz alan Göksu, “Emanet sözünden rahatsız oldunuz, neden rahatsız olduğunuzu biliyorum. Emanet güvenilir insanlara verilir.” dedi. Ekrem İmamoğlu ise “Bu karşılıklı sözler sabaha kadar sürer. Ben 23 Haziran seçimlerinin sizin bu sözlerine yanıt olduğunu sanıyordum. Bir kere Sözcü gazetesi CHP’nin ya da benim iletişim organı değildir. Ben son süreçte hangi basın yayın organlarının kimin iletişim organı olduğunu iyi öğrendim” karşılığını verdi.

BEN KARAR VERİYORUM, BAŞKAN BENİM

Öte yandan İBB Başkanı İmamoğlu ile AKP'li Grup Başkanı Göksu arasında polemik gerçekleşti. İmamoğlu ile Göksu arasında şu konuşma geçti:

Ekrem İmamoğlu: Tevfik bey tartışma bitti. Önergeye geçin. 

Tevfik Göksu: Ne konuşacağımıza siz mi karar vereceksiniz?

Ekrem İmamoğlu: Evet ben vereceğim. Meclis başkanıyım ben. 

Tevfik Göksu: Arkadaşımız....

Ekrem İmamoğlu: Mikrofonu keser misiniz?

'TAM BİR FACİA'

Ekrem İmamoğlu “Belediyenin giderlerin hesapsız ve ölçüsüz artma sebebi” başlığı altında bir sunum yaptı. Sırtını merkezi hükümete dayayıp, nasıl olsa hesap sorulmaz anlayışı ile bütçe yapıldığını ifade eden İmamoğlu, belediyenin ekonomik durumunu “Tam bir facia” olarak nitelendirdirdi.

Maliye’den gelen ve Temmuz ayında kullanılması gereken 980 Milyon TL’lik nakitin bir hafta içerisinde kullanıldığını dile getiren İmamoğlu, yılsonunda bütçe açığının 7.2 milyardan az olmayacağını, gelir-gider farkının 9.8 milyar TL’ye kadar çıkabileceğini söyledi. İmamoğlu ayrıca İBB’yi devraldıklarında kasada 7 milyon TL olduğunu dile getirirken sadece vadesi geçmiş borcun 5,8 milyar TL olduğunu ifade etti. 

Belediyenin iki yıldır borçlarını ödemek için gayrimenkullerini satmaya başladığını da belirten İmamoğlu, İBB’nin borçlarını sürekli öteleme yoluna gittiğini ama artık borçların ötelenecek halinin kalmadığını ve bütçede iş ve istikrar olmadığını belirtti.

DAHA FAZLA