İmamlar Lenin heykelini restore ettirdi

İmamlar Lenin heykelini restore ettirdi

İmamlar topladıkları parayla iki yıl önce düzenlenen saldırı sonucu devrilen Lenin heykelini restore ettirdi.

Tacikistan'ın Şaruz kentinin merkezinde bulunan Lenin heykeli iki yıl önce kimliği belirsiz kişilerce devrilmişti. Heykeli restore ettirmek için imamlar tarafından para toplanırken, toplanılan parayla ise saldırı sırasında eli kırılan heykele yeniden el yapıldı ve heykel altın rengine boyandı.

HEYKELE SALDIRI DÜZENLENDİ

Ekim Devrimi'nin lideri Vladimir Lenin'in önderliğinde kurulan Sovyetler Birliği'nde yer alan ülkelerden Tacikistan'ın Şaruz kentinde, 1980 yılında Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) tarafından Lenin'in heykeli dikildi. 11 yıl sonra bağımsızlığını ilan eden ülkede çok sayıda Lenin heykeli yıkılırken, ülkenin güneyindeki en büyük Lenin heykeli olan bu heykel, tarihi değer taşıdığı gerekçesiyle yıkılmamıştı. İki yıl önce ise kimliği belirsiz kişiler tarafından heykele düzenlenen saldırı sonucu heykel devrildi.

İMAMLAR RESTORE ETTİRDİ

BBC'de yer alan habere göre heykele düzenlenen saldırı sonrasında heykelin restore edilmesi için para toplanıldı. Şaruz Kent Konseyi'nden Mehriniso Rajabova, heykeli restore ettirmek için para toplama fikrini imamların kent yönetimine getirdiğini söyledi ve ekledi: "Heykeli tamir ettirdiler, heykel etrafındaki parkı da elden geçirdiler ve fıskiyeleri yaptırdılar." 

Radio Liberty'nin Tacikçe Servisi olan Radio Ozodi'nin haberine göre ise saldırı sırasında eli kırılan heykele yeniden el yapılırken Lenin altın rengine boyandı.