İmam hatip sayısı fen liselerini dörde katladı

İmam hatip sayısı fen liselerini dörde katladı

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Atila Sertel’in soru önergesini yanıtladı. Sertel’in, “Fen ve anadolu liselerinin kontenjanlarının azaltıldığı, buna karşın imam hatip liselerinin kontenjanlarının artırıldığı” yönünde iddialarla ilgili sorusunu yanıtlayan Yılmaz, neredeyse her mahallede açılan imam hatiplerin ulaştığı boyutu da gözler önüne serdi.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Atila Sertel’in soru önergesini yanıtladı. Atila Sertel’in, “Fen ve anadolu liselerinin kontenjanlarının azaltıldığı, buna karşın imam hatip liselerinin kontenjanlarının artırıldığı” yönünde iddialarla ilgili sorusunu yanıtlayan Yılmaz, neredeyse her mahallede açılan imam hatiplerin ulaştığı boyutu da gözler önüne serdi.

Yılmaz’ın verdiği cevaba göre; 2016-2017 eğitim öğretim yılında Türkiye genelinde resmi ve özel olmak üzere toplam 6 bin 998 lise bulunurken, bunun 2 bin 810’unu mesleki ve teknik anadolu lisesi, 2 bin 434’ünü anadolu lisesi, 302’sini fen lisesi, bin 452’sini ise anadolu imam hatip lisesi oluşturuyor.  

İşin bir başka boyutu ise, imam hatip liselerinin büyüme oranıyla ilgili. 2002 yılında 450 olan imam hatip sayısı 15 yılda bin 452’ye ulaşmış durumda.

KONTENJANA BAKILDIĞINDA ALTIYA  KATLANIYOR

Bakan Yılmaz’ın kontejanlar ile ilgili açıklaması ise şöyle:

“2017-2018 eğitim öğretim yılı kontenjanları, önceki yıllarda olduğu gibi okullarımız tarafından tespit edilerek e-okul sistemine işlenmiştir. Bakanlığımız Ortaöğretim Genel Müdürlüğü'ne bağlı okullardan fen ve anadolu liseleri için ülke genelinde girilen kontenjan 450 bin 512 olarak tespit edilmiş iken mesleki ve teknik eğitimi güçlendirecek şekilde yapılan planlama çerçevesinde 2017-2018 öğretim yılı için bu okul türlerine 381 bin 344 kontenjan girişi yapılmıştır. Ülke genelinde 2017-2018 eğitim öğretim yılı için resmi fen lisesi kontenjanı 33 bin 810, anadolu lisesi kontenjanı 347 bin 500, mesleki ve teknik anadolu liseleri kontenjanı 666 bin 259, anadolu imam hatip lisesi kontenjanı 194 bin 674’tür.”

‘ÖĞRENCİLER ZORUNLU OLARAK YÖNLENDİRİLİYOR'

Milli Eğitim Bakanlığı’nın geçen Haziran ayında “Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliği”nde yaptığı değişiklikle imam hatip liselerinin açılmasını daha da kolaylaştırdığını vurgulayan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, bu durumun eğitimde fırsat eşitliğini ortadan kaldırdığını ve ortaokuldan mezun olan öğrencilerin zorunlu olarak imam hatiplere yönlendirildiğini vurguladı.

DAHA FAZLA