İmam hatip dayatmasına direnen İsmail Tarman velilerine saldırı: 'Yasa da biziz polis de'

İmam hatip dayatmasına direnen İsmail Tarman velilerine saldırı: 'Yasa da biziz polis de'

Aylardır okullarının imam hatipleştirilmesine karşı mücadele veren İsmail Tarman Ortaokulu velilerinin direnişine dün bir saldırı gerçekleştirildi.

'İsmail Tarman Ortaokulu imam hatip olmasın' pankartını okula asmak isteyen velilere dün 3 kişi "bu pankartı asamazsınız, yasa da biziz polis de" diyerek saldırıda bulundu. Veliler ve mahalle sakinleri bugün okulda bir basın açıklaması yaparak mücadelelerinden vazgeçmeyeceklerini vurguladı. Açıklamanın ardından pankart yerine tekrar asıldı.

'Okuluma dokunma' sloganıyla bir araya gelen veliler ve mahalle sakinleri Beşiktaş ve Levent civarında yeteri kadar imam hatip okulunun bulunduğunu ve çocuklarının imam hatipte okumalarını istemediklerini belirtiyor.

7 bin 200’den fazla imza toplandı, hala imza toplanmaya devam ediyor. Ancak veliler ve mahalle sakinleri İlçe milli eğitim müdürlüğünün ve il milli eğitim müdürlüğünün bu imzaları ideolojik sebeplerle görmezden geldiklerini düşünüyor.

Bin 100 öğrencisi bulunan okulda 970 tane veli 'imam hatip olmasın' talebiyle imza verdi.

Saldırı anını İleri'ye anlatan bir veli, “Dün bir kadın arkadaşımızla pankartımızı asıyorduk. Okul önüne yanaşan araçtaki kişiler “bu pankartı asamazsınız” dedi. Biz de 10 aydır süren yaptığımız eylemin yasal olduğunu polisin de haberinin olduğunu söyledik. Bunun üzerine içlerinden imam hatip velisi olduğunu duyduğumuz biri ‘yasa da biziz polis de’ diyerek elimizdeki pankartı çekip aldı. Yaşanan tartışmanın ardından karakola gittik” dedi.

İstanbul 4.Levent'te bulunan İsmail Tarman Ortaokulu Velileri ve mahalle sakinleri imam hatip dayatmasına karşı 30 Mayıs’tan bu yana direniş yürütüyor. Dayatmayı mahkemeye taşıyan veliler 10 aydır haftaiçi hergün okulda imza topluyor.

Direnişe destek veren mahalle sakini Alper Değirmenci ise saldırıya ilişkin şöyle konuştu:

“10 Aydır biz burada ayaklarımız yasal bir zemine de basarak masamızla pankartımızla talebimizi yerine getirmek için her gün buradayız. Normalde 10 aydır hiçbir sorun yoktu. Dün mahkemeden aldığımız okul aile birliğinde yapılan usulsüz seçimle ilgili olan cevabı okul müdürüne de bildirmek için okula geldik ve müdürün uygun olmadığını öğrenerek okuldan ayrıldık. İki kadın arkadaşımız buradayken, biri imam hatip velisi olduğunu iddia eden, üç tane erkek kadın arkadaşlarımızı tartaklayıp pankartımızı indirmişler. Daha sonra bizim emniyete haber vermemiz üzerine karakola gidildi. Kadın arkadaşlarımızın ifadesi alındı bugün de savcılığa gidecekler.”

'SALDIRI TESADÜF DEĞİL'

Değirmeci sadırının tesadüf olmadığına değinerek, “Biz bu saldırının tesadüf olmadığını düşünüyoruz. Bu insanlar nasıl böyle bir cesareti bularak iki kadına saldırıyorlar? Bizim için soru işareti. Buradaki görevli arkadaşlar müdahale etmese neler olacaktı diye endişe ediyoruz” dedi.

Değirmenci, “Bugün toplanarak hep birlikte bu çabadan vazgeçmeyeceğimizi ve bizi hiçbir şekilde korkutamayacaklarını söylemek için bir araya geldik ve pankartımızı tekrar yerine astık” diyerek sözlerine son verdi.

‘İMAM HATİBE DÖNÜŞTÜĞÜNDEN BERİ HİÇBİR HAKKI KABUL ETMİYORLAR’

Saldırı ve devam eden hukuki süreç hakkında bilgi veren velilerin avukatı Arzu Becerik saldırının bir gün önce verilen yürütmeyi durdurma kararının ardından gelmesini tesadüfi bulmadığını söylüyor:

“Bizim idari davamız devam ediyor imam hatipleştirmenin iptaliyle ilgili. Bir de imam hatibin kayırılarak okul aile birliği tarafından yapılan bir seçim var. Biz bu seçime karşı da dava açtık. Seçimin iptaline yönelik yaptığımız başvuruda yürütmeyi durdurma kararı verildi. Bu karara yapılan itiraz da reddedildi. Dün biz bu kesinleşme kararını tebliğ edip uygulanmasını isteyecektik. 

Dün bu saldırının yaşanması tesadüfi değil, geri adımı kabul etmiyorlar. Kademeli olarak imam hatibe dönüştüğünden beri en ufak bir hakkı dahi kabul etmiyorlar” 

‘VELİLERİMİZ KARARLI, AİHM’E KADAR GÖTÜRECEĞİZ’

Becerik okulda eşitsiz bir alan kullanımı olduğunu belirterek “Aslında 6,7 ve 8. sınıflar normal ortaokul olmasına rağmen okulun ortak alanları okulun 4’te birine daha fazla kullandırılıyor. 

Masa tenisi, mescit yapılan alanlar gibi. Biz bunlarla ilgili de şikayetlerimizi ilettik ama okul yönetimi görmezden geliyor. Ama biz peşini bırakmıyoruz, bu yüzden bunlar yaşatılıyor. Mahalleliyi ve velileri buradan kovalamaya çalışıyorlar.  Açtığımız dava hala bekletiliyor. Bekleme süreciyle ilgili olarak AYM’ye de başvuru yaptık, AİHM’ne kadar götüreceğiz. Velilerimiz kararlı” ifadelerini kullandı.

 

DAHA FAZLA