İmam hatip dayatması: Kontenjanlar boş, öğrenciler okul bulamıyor

İmam hatip dayatması: Kontenjanlar boş, öğrenciler okul bulamıyor

Konuyla ilgili hazırlanan raporda, "Velilerden çok ciddi şikayetler gelmektedir" denilirken, durum Mili Eğitim Bakanı Selçuk'a da soruldu.

Şırnak merkeze bağlı Balveren beldesinde bulunan tek lise, imam hatibe çevrildi. Öğrenci bulamayan okul, kapanma noktasına geldi.

Evrensel’den İnanç Yıldız’ın haberine göre, Şırnak’ta velilerin talepleri olmamasına rağmen okullar imam hatip ortaokuluna ve lisesine dönüştürülüyor. Bu okullara gitmek istemeyen öğrencilere ise imam hatip dışında pek seçenek sunulmuyor.  

511 bin 288  nüfuslu ilde bulunan 17 imam hatip ortaokulunda kayıtlı 4 bin 143 öğrenci ve 12 imam hatip lisesinde 3 bin 704 öğrenci bulunuyor. Veliler bu okulları tercih etmediği için her yıl kontenjanları yüksek oranda boş kalan okulların arttırılma çabası ise devam ediyor. 

‘YÜKSEK KAPASİTELİ OKULLARA GÖZ DİKİLDİ’

Şırnak’ın Cizre ilçesinde öğrenci sayıları 2 binden fazla olan 15 Temmuz Ortaokulu, Metin Bostancı Ortaokulu ve Vali Kamil Acun Ortaokulu velilerin izni olmadan, okul müdürlerinin Milli Eğitim Bakanlığına verdiği dilekçe ile imam hatip okuluna dönüştürüleceği iddia ediliyor.

‘VELİLERE İMAM HATİP DAYATILIYOR’

Söz konusu durum için yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde Eğitim Sen tarafından bir rapor hazırlandı. Raporda, şu ifadelere yer verildi:

“Şırnak genelinde imam hatip lise ve imam hatip ortaokullarına ağırlık verilmesi bir diğer problemdir. Bu konuda velilerden çok ciddi şikayetler gelmektedir. Velilere imam hatip dayatılıyor. 'Ya imam hatibe gönder ya da servis tut başka yere gönder' deniliyor. Örneğin, Cizre merkezde 4 tane büyük ortaokul imam hatibe çevrildi. Şırnak merkezde bulunan bir mahallenin tek ortaokulu imam hatibe çevrildi. Şırnak Balveren de tek lise imam hatibe çevrildi. Hatta burada imam hatibe çevrildikten sonra öğrenci bulamadığı için okulun kapanma durumuyla karşı karşıya kalmıştır"

MİLLİ EĞİTİM BAKANI'NA SORULDU

HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir ise, Şırnak’ta yaşanan bu durumu Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a sordu. İmir verdiği soru önergesinde şu ifadeleri kullandı:

”Türkiye’de mevcut imam hatip liseleri ve imam hatip ortaokulları nüfusa oranla gerekenden fazla iken ve her sene kontenjanlarında aşırı bir boşluk oluşmasına rağmen mevcut okulların imam hatiplere dönüştürülmesinin amacı nedir? Şırnak ve ilçelerinde imam hatip ortaokul ve liselerine veliler çocuklarının kayıtlarını  yapmazken mevcut okulların velilerin izni alınmadan imam hatiplere dönüştürülmesindeki amaç nedir? Türkiye genelinde kaç tane okul imam hatip okullarına dönüştürülmüştür? İl bazlı sayıları nedir? Şırnak ve ilçelerinde üç yıldır yüz binlerce gencin eğitim hayatı elinden alınarak  karakollara dönüştürülen okulların şimdi de imam hatip okullarına dönüştürülmesindeki amaç nedir? Bu sistemle cemaat kültürüne biat eden yeni bir nesil mi yaratılmaya çalışılıyor?”
 

DAHA FAZLA