ILO raporu: 2020’de işsiz sayısına 2,5 milyon kişi daha eklenecek

ILO raporu: 2020’de işsiz sayısına 2,5 milyon kişi daha eklenecek

ILO küresel işsizlik oranı ve küresel istihdama ilişkin rapor açıkladı. Raporda 630 milyondan fazla yoksul olduğu belirtilirken, 2020'de işsiz sayısına 2,5 milyon kişi daha ekleneceği tahmin edildi.

Birleşmiş Milletlere bağlı Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Dünya genelinde işsizlik ve istihdam oranına ilişkin rapor hazırladı. Hazırlanan raporda dünyada 470 milyondan fazla kişi işsiz veya düzenli bir işte çalışmadığı belirtilirken, 630 milyondan fazla kişinin ise yoksul olduğu açıklandı. Ayrıca raporda 2020 yılı için işsiz sayısına 2,5 milyon kişinin daha ekleneceği tahmin ediliyor.

ZAYIF KÜRESEL BÜYÜME İŞSİZLİĞİ ETKİLİYOR

Örgütün Cenevre'deki merkezinde açıklanan verilerle ilgili bir açıklama yapan ILO Genel Direktörü Guy Ryder, işsizlikten etkilenen insanların içinde bulunduğu durumun ülkelerdeki sosyal uyum açısından endişe verici sonuçlar doğurabileceğini söyledi.

Zayıf küresel büyümenin işsiz sayısını artırdığına dikkat çeken Ryder, yeni açılan iş alanlarının da artan işsiz sayısı karşısında yeterli olmayacağını tahmin ettiğini dile getirdi.

GENÇ İŞSİZLİK ÜRKÜTÜCÜ

ILO'nun işsizlikle ilgili raporunda özellikle 15-24 yaş aralığındaki gençlerin durumuna dikkat çekildi. Raporda bu yaş grubundaki 267 milyon kişinin bir işi, aynı zamanda eğitimi ya da bir okul diploması olmadığı ifade edildi. ILO'nun raporunda bu durum ‘ürkütücü’ olarak nitelendirildi.

Dünya genelindeki durumun bölgesel olarak incelendiği raporda işsizliğin genel artış eğilimine karşın kuzey, güney ve batı Avrupa'da işsiz sayısının 2020 yılında 15 milyon 600 binden 15 milyon 300 bine gerilemesi bekleniyor. Ancak ekonomi politikalarında uygulanan ticari engellerin ve ulusal korumacılığın sonuçları olabileceği konusunda uyaran ILO, bu bölgelerde işsiz sayısının önümüzdeki yıl tekrar artabileceğini belirtti. ILO'nun raporunda ABD, Almanya ve İngiltere gibi ülkelerde sosyal adaletsizliğin arttığını da kaydetti.