İlk yurt dışı ziyareti: KDHC lideri Çin'de

İlk yurt dışı ziyareti: KDHC lideri Çin'de

KDHC lideri Kim Jong-un’un Çin'e gittiği doğrulandı. Bilinen ilk yurtdışı ziyaretini Çin'e yapan Kim, ilk kez yabancı bir liderle görüşmüş oldu.

Çin'in başkenti Pekin'de önceki gün dikkatleri çeken ve içinden inenlerin büyük bir başkanlık konvoyuyla geçiş yaptığı yeşil- sarı çizgili trene ilişkin detaylar belli oldu. Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC) lideri Kim Jong-un'un Çin'e gittiği iddiaları başta Çinli yetkililer tarafından inkar edilse de olay bugün doğrulandı.

Güney Kore ve ABD ile Nisanda düzenlenmesi planlanan zirve öncesi yapıldığı için önemi daha da artan ziyaretin 'nükleersizleşme’ üzerine yapıldığı belirtildi. Sputnik’in Çin haber ajansı Şinhua'dan aktardığı habere göre KDHC lideri Kim ziyarete ilişkin şu ifadeleri kullandı: "Güney Kore ve ABD çabalarımıza iyi niyetle yaklaşır, barış ve istikrar atmosferi yaratır ve aynı zamanda barışın hayata geçirilmesi için ilerlemeye yönelik senkronize önlemler alırsa Kore Yarımadası'ndaki nükleersizleşme meselesi çözülebilir."

ÇİN DIŞİŞLERİNDEN AÇIKLAMA

Çin Dışişleri'nden yapılan açıklamada da Kim'in 'KDHC gerginlikleri azaltmak için inisiyatif alması ve barış görüşmeleri için tekliflerde bulunması sonrası Kore yarımadasındaki durumun iyileşmeye başladığını söylediğini' aktardı.

İLK YURT DIŞI ZİYARETİ

Çin ziyareti, babası Kim Jong-il'in Mayıs 2011'de hayatını kaybetmesinin ardından liderlik koltuğuna oturan Kim'in bilinen ilk yurtdışı ziyareti.

Ziyarete ilişkin ev sahipliği yaptığı PyeongChang Kış Olimpiyat Oyunları vesilesiyle KDHC ile yakınlaşan Güney Kore, Çin'in zirvenin sonuçlarıyla ilgili olarak kendilerine bilgilendirme yapacağını belirtti.

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders da Şi'nin Trump'a Kim ziyaretiyle ilgili kişisel bir not gönderdiğini söyledi ama mesajda neler yazdığına ilişkin bir ifade kullanmadı.  

Güney Kore geçen ay ABD'nin, KDHC’nin görüşme talebini kabul ettiğini açıklamış, Nisan sonuna kadar Kim- Trump zirvesi planlandığını duyurmuştu.

Bundan önce de Güney Kore ve KDHC liderlerinin yine Nisanda bir araya geleceği belirtilmişti.

Her iki ziyaret de gerçekleşmeleri halinde bir ilk olma özelliği taşıyor.

KDHC ve Güney Koreli heyetler, Nisandaki bu görüşmenin detaylarını konuşmak için 29 Mart'ta sınır hattındaki Panmunjom'da bir araya gelecek.

İşte ziyaretten kareler:

Çin'in resmi haber ajansı Şinhua'ya göre Kim, eşi Ri Sol-ju ile birlikte 25-28 Mart arası Çin lideri Şi Cinping'in daveti üzerine resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Kim, Ri, Şi ve Şi'nin eşi Peng Liyuan kameralara poz verdi..






Çin lideri Şi, Pyongyang'ın sorunları diyalog ve müzakere yoluyla çözme konusunda ortaya koyduğu iradeyi takdir ettiklerini belirterek, 'Kore Yarımadası'nın nükleerden arındırılması, bölgede barış ve istikrarın korunması amacıyla yapıcı ve aktif rol oynamayı sürdüreceklerini' belirtti.