İlim Yayma Cemiyeti'ne yapılan parasal destek 100 milyon TL'yi geçiyor

İlim Yayma Cemiyeti'ne yapılan parasal destek 100 milyon TL'yi geçiyor

Türkiye genelindeki yüzü aşkın yurdunda 20 bini geçen öğrenci kapasitesiyle İlim Yayma Cemiyeti’ne sağlanan destek, cemaat yurtlarına sağlanan parasal yardımları gözler önüne seriyor.

Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun (KYK); kamu yararına çalışan dernek ve vakıflara, 9 ay boyunca öğrenci başına yaptığı 600 liralık barınma ve beslenme yardımı ile cemaat yurtlarına her ay milyonlarca lira parasal destek sağlanıyor. Ensar Vakfı, Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV); Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) ve İlim Yayma Cemiyeti gibi vakıf ve derneklerin yurtları için aktarılan para ise yüz milyonları buldu.

Nurculara yakınlığı ile bilinen İlim Yayma Cemiyeti, yurtlarında kalan öğrenciler için KYK’den yardım alan derneklerden biri. İlim Yayma Cemiyeti’nin Türkiye genelinde ortaöğretim ve yükseköğretim yurdu olarak hizmet veren 150’den fazla yurdu bulunuyor. Bu yurtların 20’den fazlasını ortaöğretim yurtları oluştururken, bu yurtların toplam öğrenci kapasitesi 4 bini buluyor. Yükseköğretim yurdu olarak hizmet veren yurt sayısı ise 145. Bu yurtlardan 120’yi aşkını aktif şekilde öğrenci kabul ederken, öğrenci kapasitesi 20 bini geçiyor. Aktif başvuruya kapalı yurtların kapasitesi ise 2 binden fazla. Birçok ilde yurdu bulunan İlim Yayma Cemiyeti, yurtlarının reklamını “devlek destekli ekonomik yurt” sloganı ile yapıyor.

MİLYONLARI AŞAN YARDIM  

Barınma ve beslenme için öğrenci başına vakıf ve derneklere verilen 600 lira, İlim Yayma Cemiyeti’nin aktif şekilde öğrenci alımı yapan yurtlarının kapasitesi olan 20 bin ile hesaplandığında, sadece bu derneğe yapılan aylık desteğin 12 milyon lirayı bulduğu görülüyor. Yardım, 9 ay üzerinden hesaplandığında ise 100 milyon lirayı geçiyor. Sadece İlim Yayma Cemiyeti’ne yapılan yardım, devlet kasasından vakıf ve cemaatlere aktarılan parasal desteğin vehametini ortaya koyuyor.

KAMU YARARIYMIŞ

Cumhuriyet'te yer alan habere göre, KYK, 2017 yılında Bakanlar Kurulu tarafından vergi muafiyeti tanınmış vakıf ve kamu yararına çalışan derneklere ait yükseköğretim yurtlarına öğrenci başına barınma ve beslenme yardımı yapacağını açıklamıştı. KYK tarafından sağlanan yardımın süresi ise 9 ay olarak belirlenmişti. Her yıl yenilenen barınma ve beslenme yardımı tutarı, 2018-2019 eğitim ve öğretim döneminde aylık 600 lira olarak gerçekleşti.