‘İlhak’ kararının ardından ABD’den Rusya’ya yaptırım

‘İlhak’ kararının ardından ABD’den Rusya’ya yaptırım

ABD, Rus Merkez Bankası başkanı dahil yüzlerce Rus kişi ve kuruma yaptırım kararı aldı.

Rusya’nın Ukrayna’nın Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson bölgelerine yönelik ‘ilhak’ kararının ardından, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) söz konusu kararını kınayarak Rusya’ya yönelik bir dizi yaptırım açıkladı. Yüzlerce Rus kişi ve kurumu kapsayan ABD yaptırımlarına Rus Merkez Bankası başkanının da dahil olduğu duyuruldu.

“Rusya'ya katılım” referandumunda “evet” oyunun çıktığı ve Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri ile yine referandumda “evet” oyunun çıktığı ve Rusya ordusunun ele geçirdiği Herson ve Zaporijya'da Rusya’ya katılım töreni düzenlendi.

RUS MERKEZ BANKASI BAŞKANI DA YAPTIRIMLARA DAHİL

Törenin ardından ABD yönetimi “ilhak” kararını kınayarak Rus Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina dahil yüzlerce Rus şahıs ve kuruluşa yaptırım kararı aldığını açıkladı. ABD Başkanı Joe Biden’ın yazılı olarak yaptığı açıklamada, “ABD, Rusya'nın bugün egemen Ukrayna topraklarını hileli bir şekilde ilhak etme girişimini kınıyor” ifadeleri kullanıldı.

Joe Biden tarafından yapılan açıklamada şu sözlere yer verildi:

‘RUSYA, ULUSLARARASI HUKUKU İHLAL ETTİ’

“ABD, Rusya'nın bugün egemen Ukrayna topraklarını ilhak etme girişimini kınıyor. Rusya, uluslararası hukuku ihlal etti, Birleşmiş Milletler Sözleşmesini çiğnedi ve barışçıl ulusları hor gördüğünü gösterdi.

‘UKRAYNA’NIN ELİNİ GÜÇLENDİRECEĞİZ’

Bu eylemlerin hiçbir meşruiyeti yoktur. Amerika Birleşik Devletleri her zaman Ukrayna'nın uluslararası kabul görmüş sınırlarına saygı duyacaktır. ABD'nin bu hafta açıkladığı 1,1 milyar dolarlık ek güvenlik yardımı da dahil olmak üzere, Ukrayna'nın elini askeri ve diplomatik olarak güçlendirerek topraklarının kontrolünü yeniden kazanma çabalarını desteklemeye devam edeceğiz.

Rusya'nın düzmece ilhak iddialarına yanıt olarak müttefiklerimiz ve ortaklarımızla birlikte bugün yeni yaptırımlar açıklıyoruz.

‘YAPTIRIMLAR KİŞİ VE KURULUŞLARA YÖNELİK’

Bu yaptırımlar, Ukrayna topraklarının statüsünü değiştirmeye yönelik yasadışı girişimlere siyasi veya ekonomik destek sağlayan -Rusya içinde ve dışında- kişi ve kuruluşlara yönelik. Uluslararası toplumu hem bu hamleleri kınaması hem de Rusya'yı sorumlu tutması için bir araya getireceğiz.

’12 MİLYAR DOLARLIK DESTEK’

Rusya'nın komşusunun sınırlarını yeniden çizmeye yönelik küstahça çabasına rağmen, Ukrayna'ya kendisini savunması için ihtiyaç duyduğu teçhizatı sağlamaya devam edeceğiz. Kongre'den Ukrayna'yı desteklemek için ek 12 milyar dolar sağlayacak yasayı imzalamasını sabırsızlıkla bekliyorum.

Uluslararası toplumun tüm üyelerini Rusya'nın yasadışı ilhak girişimlerini reddetmeye ve gerektiği kadar Ukrayna halkının yanında olmaya çağırıyorum.”