İlerici Kadınlar Meclisi: Bu düzen öldürüyor, yaşamak için sosyalizm! Yaşasın 1 Mayıs!

İlerici Kadınlar Meclisi: Bu düzen öldürüyor, yaşamak için sosyalizm! Yaşasın 1 Mayıs!

Düzenin, kadınlarının canını koruyamadığı, kâr hırsıyla emekçilerin canını aldığı, salgının insafına ve umutsuzluğa sürüklediği belirtilen açıklamada, talepler de sıralandı.

İleri Haber

İlerici Kadınlar Meclisi tarafından yapılan 1 Mayıs açıklamasında,  “Bu düzen  öldürüyor. Yaşamak için sosyalizm! Yaşasın 1 Mayıs!” denildi.

1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’nde İlerici Kadınlar Meclisi tarafından bir açıklama yapıldı. Düzenin, kadınlarının canını koruyamadığı, kâr hırsıyla emekçilerin canını aldığı, salgının insafına ve umutsuzluğa sürüklediği belirtilen açıklamada, talepler de sıralandı.

İlerici Kadınlar Meclisi’nin açıklaması şöyle:

“Bu düzen kadınların canını koruyamıyor. Erkek şiddetine maruz kalan kadınların sayısı her geçen gün daha fazla can yakarken devlet kadınları koruyacak 6284 no’lu yasanın uygulanmaması için elinden geleni yapıyor. İstanbul Sözleşmesi etkin uygulanmalıdır.

LGBTİ bireylerine yönelik ayrımcılık ve nefret suçu işleyen söylemlere derhal son verilmelidir.

Alo 183 acil şiddet hattına dönüştürülmelidir.

Bu düzen kâr hırsıyla canımızı alıyor. İşçi  Sağlığı  iş Güvenliği Meclisi’nin verilerine göre 2019 yılında 1621 erkek ve 115 kadın işçi yaşamını yitirdi. Alınacak basit önlemler için harcama yapmak istemeyen patronların düzeni bizi öldürüyor.

Salgın süresince ücretli izin ile evde kalmamıza izin vermeyen, hastalanarak ölmemize sebep olan yine bu düzen. Evine bir ekmek alamayacak hale getirip emekçileri umutsuzlukla intihara sürükleyen de…

Ev işleri, çocuk – yaşlı bakımları ile emeğimiz yaşamı yeniden üretiyor. Ev işleri eşit üretilmelidir. Tüm kadınlara gelir güvencesi verilmelidir. Aynı işlerde çalıştığımız erkeklerden az değil, eşdeğer işe eşit ücret verilmelidir.

Günden güne artan işsizlik en fazla kadınları etkiliyor. Kadınların büyük bir çoğunluğu iş gücüne katılamazken iş gücüne katılabilen kadınlar ise işsizlik sorunu ile yüz yüzedir.

TUİK verilerine göre 2019 yılında 500 bin kadın ev işleri ve bakım hizmetleri nedeniyle işinden ayrıldı; 12 milyon kadın ise ev işleri nedeniyle çalışma hayatına giremedi!

Emeğiyle onuruyla sadece yaşamak isteyen insanlara “geber” diyen düzeniniz, iktidar hırsınız batsın .

Bu düzen  öldürüyor. Yaşamak için sosyalizm! Yaşasın 1 Mayıs!

Yaşasın işçilerin emekçilerin birlik , mücadele ve dayanışma günü!”