İleri özetledi | 7 maddede Türkiye-Almanya krizi: Kim ne dedi, ne yaptı?

İleri özetledi | 7 maddede Türkiye-Almanya krizi: Kim ne dedi, ne yaptı?

Gazeteci Deniz Yücel'in tutuklanması ile belirginleşen Türkiye-Almanya arasındaki gerginlik, insan hakları aktivisti Almanya vatandaşı Peter Steudtner'in tutuklanmasıyla arttı ve İncirlik krizi ile de tırmandı. İleri Haber olarak, krizin temeli sayılan önemli başlıkları 7 maddede topladık.

2017 yılında Türkiye ve Almanya arasında başlayan gerilim ve sürtüşme, son günlerde karşılıklı olarak yapılan açıklamalarla bir kriz haline gelmiş durumda. Peki, bugün iki ülke arasında meydana gelen krizi tetikleyen başlıklar nelerdi?

İleri Haber olarak, bugünkü krizin temeli sayılan önemli başlıkları bir araya getirdik.

1) Die Welt gazetesinin Türkiye Muhabiri Deniz Yücel tutuklandı

Yücel 14 Şubat 2017'de İstanbul'da gözaltına alındı. Enerji Bakanı Berat Albayrak'ın hacklenen e-postalarına yönelik haberleri nedeniyle "terör örgütüne üye olmak, kişisel verileri kötüye kullanmak ve terör propagandası" yaptığı da öne sürülen Yücel 27 Şubat'da “halkı kin ve nefrete tahrik etmek ve örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla tutuklandı. Alman gazetecilik örgütleri ve Almanya Dışişleri Bakanlığı bu tutuklamaya ilişkin oldukça sert bir tepki gösterdi.

2) Almanya'dan Türk imamlara casusluk suçlaması

Alman polisinin 15 Şubat tarihinde yaptığı baskınla 4 DİTİB (Diyanet İşleri Türk İslam Birliği) imamını Türkiye için casusluk yaptığı iddiasıyla gözaltına alındı. Daha sonra Almanya istihbaratı, Türkiye’yi terör örgütü olduğunu söylediği yapılanmalarla (FETÖ) bağlantılı kişileri kullanarak Almanya’ya karşı casusluk faaliyeti yürütmekle suçladı. Alman basını listede MİT tarafından fişlenen kişilerin ikamet bilgilerinin, telefon numaralarının ve gizlice çekilmiş fotoğraflarının olduğunu ortaya çıkardı.

3) Türkiye Almanya’yı darbecilere destekle suçladı

Türk hükümeti Alman devletini 15 Temmuz darbe girişimine ve PKK'ye destek verdiği iddia ettiği kişilere sığınma talebi vermekle suçladı. 15 Temmuz'dan bu yana 414 kişinin sığınma talebinde bulunduğu her iki ülkenin resmi makamları tarafından teyit edilmiş durumda. Bununla beraber, 414 kişiden 136’nın 15 Temmuz'un hemen ardından gerçekleştirildiği biliniyor. Sığınma taleplerine “genellikle” olumlu yanıt verilmesini Türkiye, “müteffiklik ruhuna” uygun bir davranış olarak görmediğini çeşitli makamlar vasıtasıyla resmi yollardan beyan etti. Almanya ise, başvuru taleplerinin incelendiğini söyleyerek Türkiye'nin talebini karşılamadı.

4) Erdoğan’dan Merkel'e Nazi suçlaması

16 Nisan öncesinde, Avrupa’da Evet propagandası yapmak isteyen AKP yöneticilerinin Almanya’daki toplantılarının iptal edilmesi üzerine, Erdoğan 19 Mart'ta İstanbul’da gerçekleştirilen bir toplantıda “Almanya'nın uygulamaları geçmişteki Nazi uygulamalarından farklı değil” cümlesini sarf etti. Bu ifadeler Almanya’da infiale sebep oldu. Merkel ise Erdoğan'ın bu sözlerine, "Bu tür benzetmeler sadece Nazilerin insanlığa karşı işlediği suçları önemsizleştirmeye yarar" diyerek yanıt verdi.

5) Almanya İncirlik'ten çekilme kararı aldı

Türkiye'nin, Almanya’yı 15 Temmuz darbe girişimine destek verdiğini iddia ettiği bazı kişilere sığınma hakkı vermekle suçlamasının ardından Alman yetkililerin Adana İncirlik Üssü’ne girişine izin verilmedi. Buna karşılık olarak, Almanya’da İncirlik Üssü’nde bulunan askerlerini Ürdün’e çekmeyi tartışmaya başladı. Haziran ayı başında Almanya hükümeti İncirlik'ten çekilme kararını açıkladı.

6) Tükiye hak savunucularını tutukladı

Büyükada’da 10 insan hakları aktivisti toplantı yaparken gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan toplam 8 kişi tutuklandı. Aktivistlerden biri olan Alman vatandaşı Peter Steudtner, “silahlı örgüte yardım etmek” ile suçlandı. Bu gelişme üzerine Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın, Steudtner'in tutuklanmasını protesto amacıyla Almanya Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Steudtner'le birlikte Türkiye'de hapiste olan Alman vatandaşlarının sayısı 9'a çıktı. Darbe girişiminin ardından Türkiye'de toplam 22 Alman vatandaşı gözaltına alındı.

7) Almanya Türkiye'yle silah anlaşmalarını dondurdu

Kriz Türkiye ve Almanya yetkilileri tarafından karşılıklı yapılan sert açıklamalarla büyüdü. Alman ve Türkiyeli bakanlar, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Alman Başbakanı Merkel peşpeşe suçlayıcı açıklamalar yaptı. Almanya hükümeti 21 Temmuz'da aldığı bir kararla Türkiye ile olan tüm silah anlaşmalarını askıya aldı.