İktisatçı Mustafa Sönmez ile koronavirüsün ekonomik etkileri üzerine: 'İşçileri koruyan önlemler almak gerekir'

İktisatçı Mustafa Sönmez ile koronavirüsün ekonomik etkileri üzerine: 'İşçileri koruyan önlemler almak gerekir'

Sönmez, "İnsanların işlerinin korunması konusunda bir güvence gerekir. Bununla birlikte işe giderek risk alan çalışanlara belirli kolaylıklar gösterilmeli. Okullarda eğitim durdurulduğu için 12 yaşından küçük çocuğu olan ebeveynlere bir izin verilmeli ve bunun yanı sıra evde çalışmanın  mümkün olduğu durumlar yaratılmalı” ifadelerini kullandı.

Mehmet Fırat Öksüz - @zgr_frt

Koronavirüsün ekonomik etkilerine ilişkin konuşan İktisatçı Mustafa Sönmez, “Gelinen noktada adil olmak için özellikle kamudan başlayarak işçileri koruyan bir dizi önlemler almak gerekir" dedi.

Koronavirüs (Covid-19) ile mücadele eden ülkelere Türkiye de dahil olurken, salgının etkileri ve belirsizlik, tedirginliği toplumsal alanda olduğu gibi ekonomik alanda da önemli derecede büyütüyor. AKP’nin salgın karşısında aldığı önlemlerin ekonomik getirilerini İktisatçı ve yazar Mustafa Sönmez İleri Haber’e değerlendirdi.

‘İŞÇİLERİN YARARINA ÖNLEMLER ALINMALI’

Koronavirüsün dünya ekonomisi ve onun bileşenlerinde büyük bir şok etkisi yarattığını belirten Sönmez, kırılgan bir yapıya sahip olan Türkiye ekonomisi özelinde ise, birkaç yıl içerisinde yaşanan zayıflama ve ortaya çıkan krizin emekçiler için hem işsizlik hem de reel gelir kaybı anlamında mağduriyetler yarattığı dile getirdi. Sönmez, tüm bu yaşananların üzerine virüs salgının geldiğini belirterek,  “Gelinen noktada adil olmak için özellikle kamudan başlayarak işçileri koruyan bir dizi önlemler almak gerekir. İnsanların işlerinin korunması konusunda bir güvence gerekir. Bununla birlikte işe giderek risk alan çalışanlara belirli kolaylıklar gösterilmeli. Okullarda eğitim durdurulduğu için 12 yaşından küçük çocuğu olan ebeveynlere bir izin verilmeli ve bunun yanı sıra evde çalışmanın  mümkün olduğu durumlar yaratılmalı” dedi.

‘SENDİKALAR SÜRECE MÜDAHİL OLMALI’

Sönmez, çalışanların sağlığı için sendikalarla birlikte çözüm yollarının aranması gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

“İşten çıkarma ve ücretsiz izin gibi çalışanların aleyhine olan durumlara mutlaka müdahil olunması gerekir. Bakanlık bu konuda bir önlem almalı ve ayrıca DİSK, HAK-İŞ ve Türk-İş konfederasyonlarının, bir bütün halinde bu konuda Ekonomik ve Sosyal Konsey’in toplanmasını isteyerek, çalışanların iş ve gelir kaybına uğramamaları için patronlarla  bir mutabakat sağlaması gerekir. Bu mutabakattan çıkacak kararların da tüm iş yerlerinde hükümet kararıyla uygulanması gerekir. İşsizlik Sigortası Fonu kullanılarak ya da bu soruna karşı yeni bir fon oluşturularak  salgın sebebiyle kapatılan iş yerlerindeki çalışanların mağduriyetleri giderilebilir."