İktisatçı Mustafa Sönmez, faiz indirimini değerlendirdi: 'Kararı Merkez Bankası değil Saray verdi'

İktisatçı Mustafa Sönmez, faiz indirimini değerlendirdi: 'Kararı Merkez Bankası değil Saray verdi'

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, enflasyondaki yükselişe rağmen bir kez daha faiz indirimine gitti. Kararı, İktisatçı-Yazar Mustafa Sönmez "Türkiye’yi yüksek enflasyon sonucu yoksulluk bekliyor" diyerek değerlendirdi.

Ersan Kınık - @ErsanKinik

Merkez Bankası tarafından alınan faiz indirimi kararını 'Saray'ın bir tercihi' olarak değerlendiren İktisatçı-Yazar Mustafa Sönmez, Türk Lirası'na yatırım yapan insanların enflasyon ile baş edemeyeceğine dikkat çekti.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, faizde 100 baz puan indirime giderek, politika faizini yüzde 15 seviyesine çekti. Resmi enflasyon seviyesi yüzde 20 seviyesine ulaşmışken, politika faizinin yüzde 15 seviyesine düşürülmesini İleri Haber’e değerlendiren İktisatçı-Yazar Mustafa Sönmez, Merkez Bankası tarafından alınan faiz indirimi kararının, beklenen bir karar olduğunu ve çarşamba günü AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından yapılan faize yönelik açıklamaları "Saray'dan gelen bir talimat ile bu kararın çıkacağı netleşmişti" şeklinde değerlendirdi.

'BU KARARLAR İLE TOPYEKÛN ÜLKE ZARAR EDER'

Faiz indirimi kararının Merkez Bankası tarafından değil, Saray tarafından tercih edildiğine dikkat çeken Sönmez, faiz indirimiyle hedeflenen durumu şu cümlelerle açıkladı:

"Saray faizleri indirerek başta konut sektörü olmak üzere birtakım kesimlere ucuz kredi temin etmeyi hedefliyor. Faiz indirimiyle birlikte ekonomide bir canlanma olacağını düşünüyor. Faiz artırmak ya da enflasyonu indirmeye yönelik ekonomiyi soğutacak hamleler siyaseten sarayın işine gelmiyor. Çünkü ekonomiyi soğutmak, bir anlamda memnuniyetsizlikleri artırıcı bir etken. Bu yüzden böyle bir yolu deniyor ama bunun da hedefe ulaştırıp ulaştırmayacağı büyük soru işareti. Ancak oynayacağı başka bir alan kalmadığı için bu şekilde sonuca ulaşmaya çalışıyor. Bu kararlarla topyekûn ülke zarar eder."

'DOLARLAŞMA ARTACAK'

Faiz indiriminin ortaya çıkaracağı somut sonuçları da değerlendiren Sönmez, enflasyonun yüzde 20 seviyesine ulaşmışken, politika faizinin yüzde 15’e düşürülmesiyle birlikte yatırımını Türk lirasına yapan insanların enflasyon ile baş etmesinin mümkün olmadığının altını çizdi. Faiz indirimi kararıyla birlikte enflasyona karşı çeşitli koruyucu çabaların görülebileceğini ifade eden Sönmez, bu seçenekler arasında en fazla dolara yatırım yapılacağının öngörüldüğünü söyledi.

Dolardaki hızlı yükselişi 'tahrikkar' olarak değerlendiren Sönmez, dövizin artacağını önceden bilenlerin dolar satın aldıklarını söyledi. Dolardaki bu yükselişin hem ithalatta pahalılaşmaya hem de enflasyondaki tırmanışın sürmesine sebep olacağını vurgulayan Sönmez, dövizle yapılan borçlanmaların Türkiye’de daha fazla faiz yükünü ortaya çıkaracağını ifade etti. Döviz fiyatlarındaki artışın sadece ihracat ve turizmde yararlı olacağını, ithalat ve diğer kalemlerde ise tahrip edici etkilerinin olacağını kaydetti.

'TÜRKİYE’Yİ YÜKSEK ENFLASYON SONUCUNDA YOKSULLUK BEKLİYOR'

Faiz indirimi kararıyla birlikte Türkiye’yi yüksek enflasyonun beklediğini söyleyen Sönmez, şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye’yi yüksek enflasyon bekliyor. Yüksek enflasyon, beraberinde geliri enflasyon kadar artmayan insanların yoksullaşması demek. Özellikle ücretli, maaşlı çalışanların, emekli geliriyle geçinen insanların biraz daha yoksullaşması demek. Bu durumun ayrıca siyasi etkileri de olacaktır ve erken seçim konusundaki istekler de artış gösterecektir."

DAHA FAZLA