İktidarının 18. yılında Erdoğan'ın aklına geldi: 1,5 milyon konutun acil dönüşümünü hedefliyoruz

İktidarının 18. yılında Erdoğan'ın aklına geldi: 1,5 milyon konutun acil dönüşümünü hedefliyoruz

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda buldu. Erdoğan, İzmir'deki depremde hayatını kaybedenlerin sayısının 110'a yükseldiğini açıkladı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Erdoğan, İzmir'de hayatını kaybedenlerin sayısının 110'a yükseldiğini duyurdu. Koronavirüs önlemlerine ilişkin de açıklamalarda bulunan Erdoğan, esnek mesai saatlerinin teşvik edileceğini ve lokanta, berber, havuz, sinemalar gibi işletmelerin saat 22'de kapanacağını açıkladı.

Depreme ilişkin son bilgileri paylaşan Erdoğan, "Yükselen deniz suyuyla birlikte boğulan bir vatandaşımızla birlikte 110 vatandaşımızın cansız bedeni çıkarılmıştır. Enkaz altından sağ çıkarılan vatandaşımız sayısı şu an itibarıyla 107'dir. Arama kurtarma çalışmalarıyla enkaz altından sağ çıkarılan kişi sayısı 107'dir. İlk depremin ardından bölgede 44'tanesi 4'ün üzerinde olmak üzere bin 600'e yakın artçı sarsıntı kaydedilmiştir. Yükselen deniz Sığacık mahallesini 1 metre altından bırakmıştır. 44 tekne karaya oturmuştur." dedi.

Türkiye genelinde 1,5 milyon konutun acil dönüşümünün hedeflendiğini söyleyen Erdoğan, "Vatandaşlarımızdan kendi oturdukları binaların depreme dayanaklılığı ve gerekirse dönüştürülmesi konusunda daha fazla gayret bekliyoruz. Güçlü bir acil durum altyapısı kurmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

'DEPREM KONUTLARININ İNŞASINA 1 YIL İÇİNDE BAŞLANACAK'

Deprem konutlarının inşasına 1 yıl içinde başlanacağını belirten Erdoğan, " Bugüne kadar İzmir'de TOKİ vasıtasıyla yapılıp teslim edilen konut sayısı da 16 bin 776'dır. Sadece 50 yılda yaşadığımız depremler bile karşımızdaki tehlikenin büyüklüğünü göstermeye yeterlidir. İzmir'den önce Elazığ ve Malatya depremlerini yaşamıştık. Yer kürenin işleyiş kanunlarının neticesi olarak depremlerinin önüne geçemeyiz. Ama felaket öncesinde yapabileceğimiz çalışmalar vardır. Kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandırarak, denetimleri sıklaştırarak, insanlarımızı bilinçlendirerek binalarımızı sağlama almak mecburiyetindeyiz. Bu yıl 100 bin konut üretimine ulaştık. Önümüzdeki yıl 100 bin konut üretimini planlıyoruz. Vatandaşlarımızın desteğiyle bu çalışmaları hızlandırma bir an önce binalarımızı, şehirlerimizi güvenli hale getirmek zorundayız. İnsanlarımızın canı hiçbir şeyden daha değerli değildir" ifadeerini kullandı

KORONAVİRÜS ÖNLEMLERİNE İLİŞKİN...

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) önlemlerine ilişkin de açıklamalarda bulunan Erdoğan, kamuda ve özel sektörde esnek çalışma saatlerini teşvik edeceklerini söyledi. Erdoğan, "Paket servis hariç lokantalar, berberler, halı sahalar, sinemalar, havuzlar, nikah salonları, kafeler saat 22'de kapanacak. Özel sektör ve kamuda esnek mesai uygulaması teşvik edilecek." dedi.

'İHRACATIMIZ YÜKSELİŞTE'

Ekonomiye ilişkin değerlendirmede bulunan Erdoğan, " 3. çeyrekte sanayi üretimimiz ve perakende satış hacmimiz bir önceki çeyreğe göre yüzde 30 arttı. Aynı şekilde ekonomik güven endeksindeki artışta yüzde 30'u aştı. Yılın ilk 9 aylık döneminde ise konut satışlarımız 1,2 milyon adede ulaştı. İhracatta ise yeni bir rekor geldi. Ekim ayı ihracatımız %5,6 artışla 17 milyar 333 milyon doları bularak tüm zamanların rekorunu kırdı" dedi.

Türkiye'nin birçok ülkenin aksine ihracat oranının yükseldiğini öne süren Erdoğan, "Pek çok firma ihracat talep vermekte zorlanıyor. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin ihracat oranını çok ciddi düştüğü salgın döneminde Türkiye'nin böyle bir yükseliş göstermesi geleceğimiz adına ümit vericidir" diye konuştu.