İktidarın 'sosyal medyayı bitirme' teklifi Meclis'te kabul edildi

İktidarın 'sosyal medyayı bitirme' teklifi Meclis'te kabul edildi

İktidarın geçen hafta Meclis Komisyonu’na getirdiği sosyal medya düzenlemesi Genel Kurul’da kabul edildi.

İleri Haber

İktidarın geçen hafta Meclis Komisyonu’na getirdiği sosyal medya düzenlemesi sabah saatlerine kadar Genel Kurul’da görüşüldü. Uzmanların sosyal medyaya müdahale olarak değerlendirdiği yasa teklifi, muhalefetin karşı çıkmasına rağmen TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Yasaya göre, günde 1 milyondan fazla kullanıcısı olan Twitter, Facebook gibi şirketler Türkiye'de temsilcilik açacak. Temsilcilik açmayanlara, para cezasından reklam yasağına uzanan ve bant daraltılması ile sonuçlanabilecek kademeli yaptırımlar uygulanacak.

48 SAAT İÇİNDE CEVAP ZORUNLULUĞU 

Kişilik hakları ihlal edilenler, uygunsuz içeriğin kaldırılması ya da erişimin engellenmesi için sosyal medya temsilcisine başvuracak.

Temsilci, başvuruya en geç 48 saat içinde olumlu ya da olumsuz cevap vermek zorunda.

Şikayetlerle ilgili olarak 6 ayda bir rapor yayınlamak da temsilciliğin görevleri arasında.

Cevap yükümlülüğünü yerine getirmeyenlere 5 milyon lira, rapor vermeyenlere 10 milyon lira idari para cezası uygulanacak.

Mahkeme kararına rağmen, 24 saat içinde uygunsuz içerikleri kaldırmayan sosyal ağlar, doğacak zarardan sorumlu olacak.

‘UNUTULMA HAKKI’ GELİYOR

Sosyal medya yasasıyla unutulma hakkı da getiriliyor.

Kişilerin isminin geçtiği ve "kişilik haklarına saldırı" olarak nitelendirdiği paylaşımlar arama motorlarında görülmeyecek.

TELEFONDA ‘PORT’ KAYDI TUTULACAK

Cep telefonunda internet kullanımına ilişkin bir düzenleme de yapıldı.

Cep telefonlarında artık IP bilgisinin yanı sıra PORT kaydı da yer alacak. Aynı IP adresi ile internete giren kullanıcılara ait ayrı ayrı bilgi tutulacak.

--------------------------------------------------------------------

226 Sıra Sayılı İnternet Ortamındaki Yayınların Düzenlemesi Hakkında Değişiklik Yapılmasına Dair Teklif’in görüşmelerinden önce muhalefet, teklifin Anayasa’ya aykırılığına ilişkin itirazda bulunarak, teklifin Adalet Komisyonu’na geri gönderilmesini talep etti. Meclis Divanı ise bu yetkinin kendilerinde olmadığını öne sürdü. Usule ilişkin yapılan oylamayla Meclis Divanı’nın kararı kabul edildi.

AKP SIRALARINDA 8 KİŞİ

Öte yandan teklifin tümüne dari görüşmeler sırasında, parti grupları adına söz alan hatipler kürsüden konuşmalarını gerçekleştirdi. Bu sırada AKP sıralarında sadece 8 vekilin olduğu görüldü. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Hakkı Saruhan Oluç da kürsüden bu duruma dikkat çekerek "Halkımız bunu görsün, duysun. Bunlar sonra gelip oy kullanacaklar" dedi.

TEKLİFİN TAMAMI ÜZERİNE YAPILAN GÖRÜŞMELER TAMAMLANDI

Gruplar ve şahıslar adına yapılan konuşmaların ardından teklifin tamamı üzerine yapılan görüşmeler sonlandı. Birleşime 20 dakika ara verildi. Öte yandan görüşmeler sürerken sosyal medya kullanıcıları da "#SansürYasasınaDurDe" etiketiyle teklife tepkilerini dile getirdi.

'AHMET HAMDİ NASIL YELİZ OLDUYSA, TAVUK DA HOROZ OLABİLİR'

Birinci bölümün görüşmeleri sırasında söz alan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, AKP İstanbul Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı’nın İstanbul Sözleşmesi’ni hedef alarak sarf ettiği sözlere atıfta bulundu.

Köksal, “Ahmet Hamdi nasıl Yeliz olduysa, tavuk da horoz olabilir" dedi.

Çamlı, 'Yeliz' ismi ile yaptığı canlı yayınla tanınıyor.

[ih2]

BARIŞ ATAY: 'YOK ÖYLE 'AMAN ALİ RIZA BEY AĞZIMIZIN TADI BOZULMASIN TARZI MUHALEFET'

Görüşmelerde söz alan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkan Yardımcısı ve Hatay Milletvekili Barış Atay ise iktidara, “Yok öyle  ‘aman Ali Rıza Bey, ağzımızın tadı bozulmasın tarzı muhalefet. Nasıl konuşuyorsanız, öyle cevap alacaksınız. Ne tondan söylüyorsanız, öyle karşılık göreceksiniz. Dişe diş, göze göz, bilek bileğe; değil iki milletvekili, yaptıklarınızı görecek iki göz, karşınızda duracak iki yürek, sizinle mücadele edecek iki bilek kalsak, bu mücadeleyi sonuna kadar vereceğiz ve gideceksiniz” şeklinde seslendi.

AHMET HAMDİ ÇAMLI'DAN KADIN DÜŞMANI İFADELERE DEVAM

CHP'li Burcu Köksal'ın sözlerine yanıt veren AKP'li Ahmet Hamdi Çamlı, kadın düşmanlığına devam etti. Çamlı, "Burcu Hanım ile eşit değiliz" dedi.

Çamlı'ya kürsüden yanıt veren Köksal ise "Yeliz olarak mı konuşuyor Ahmet Hamdi Çamlı olarak mı? Kadınlara hakaret eden birinin milletvekili olduğu ülkede bir tavuk aslan kesilebilir" şeklinde konuştu.