İktidarın 'fişleme' kanun teklifi Meclis'te muhalefet oylarıyla reddildi!

İktidarın 'fişleme' kanun teklifi Meclis'te muhalefet oylarıyla reddildi!

Muhalefetin oylamada çoğunluğu sağlamasıyla, Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu teklifi Genel Kurul’da reddedildi.

İleri Haber

Daha önce AYM tarafından iptal edilen ve iktidar tarafından yeniden Meclis’e getirilen Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu teklifi muhalefet oylarıyla reddedildi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, dün daha önce Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından iptal edilen, muhalefet ve hukukçular tarafından ‘fişleme yasası’ olarak adlandırılan, kamu görevine alınacaklar için güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması uygulamasına ilişkin kanun teklifini yeniden gündemine almıştı.

Bugün Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Özgür Özel’in önergesiyle, teklifin maddelerine geçilmesi oylandı. Muhalefetin oylamada çoğunluğu sağlamasıyla, Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu teklifi Genel Kurul’da reddedildi.

NE GETİRİYORDU?

18 maddelik teklifle adli sicil kaydı, arama kaydı, tahdit, devlet memurluğunda çıkarma kaydı dışında kişiyle ilgili ceza soruşturması olup olmadığı da incelenecekti. Teklifle güvenlik soruşturmasına “sıhri hısımlar” da (Kan bağı ile değil, kanuni yollarla oluşan hısımlık. Eşlerin anne babaları…) eklenecekti.