İktidardan bir Meclis darbesi daha: Dün reddedilen 'fişleme yasası' teklifi, bugün kabul edildi!

İktidardan bir Meclis darbesi daha: Dün reddedilen 'fişleme yasası' teklifi, bugün kabul edildi!

İktidar, dün yaşadığı 'fişleme yasası' yenilgisini yine Meclis iradesine darbe yöntemiyle leyhine çevirdi. Dün reddedilen teklif, bugün iktidar girişimiyle kabul edildi.

İleri Haber

AYM'nin iptal kararına rağmen yeniden Meclis gündemine getirilen 'Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu Teklifi'nin dün muhalefet vekilleri tarafından reddedilmesinin ardından, iktidarın girişimleri sonucu Meclis Başkanlığı Divanı tezkeresinin Genel Kurul'da oylanmasıyla bugün kabul edildi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, önceki gün daha önce Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından iptal edilen, muhalefet ve hukukçular tarafından ‘fişleme yasası’ olarak adlandırılan, kamu görevine alınacaklar için güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması uygulamasına ilişkin kanun teklifini yeniden gündemine almıştı. Dün Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) önergesiyle Genel Kurul’da yapılan oylama ile teklifin Genel Kurul’da oylanması muhalefet oylarıyla reddedildi.

YENİLGİNİN ARDINDAN 'DARBE' ADIM ADIM ÖRÜLDÜ

Bu gelişme Saray ittifakında ‘şok’ etkisi yarattı. Hemen harekete geçen AKP'li Meclis Başkanı Mustafa Şentop'un gece saatlerinde Meclis Başkanlığı Divanı'nı topladığı öğrenildi. Aynı saatlerde AKP kurmayların da Saray'da toplantı yaptığı belirtildi.

ŞENTOP'TAN 'ELEKTRONİK OYLAMA' ÇIKIŞI

Bugün yeniden toplanan Meclis Başkanlığı Divanı, "oylama sırasında Başkanlık katiplerinden birinin itirazı olduğu ancak oturumu yöneten Meclis Başkanvekili Haydar Akar'ın bu itirazı dikkate almayarak, teklifin reddini kabul ettiği" gerekçesiyle usul yönünden kararın bozulmasına yönelik tezkereyi Genel Kurul'a gönderdi.

Toplantı sonrası konuşan TBMM Başkanı Mustafa Şentop, oylamanın geçersiz olduğunu iddia etti.

Elektronik oylama yapılması gerektiğini söyleyen Şentop şu ifadeleri kullandı:

"İşaretle oylamak diye bir oylama usulu var. İşaretle oylama genel olarak meclisin farklı hükümler olmazsa genel olarak kullandığı oylamadır. Tam olarak sayı hesabı da yok. Çoğunluk ne taraftadır onunla karar verilir. Başkanla katip üyeler birlikte sayarlar, hangisinin çok olduğunu diyor. Bir katip üye yanlışlık var, sayı yok yeter sayısı dediği zaman elektronik oylamaya geçilmesi lazım. Bu oylamada da sistemde fark var. Açık oylama kimin ne oy verdiğinin belli olduğu oylamadır. İşari oylamada ise sayı ve kim olduğunu tespit etmek zor olduğu için."

[ih2]

DÜN BOŞ KALAN İKTİDAR SIRALARI BUGÜN DOLDU

Genel Kurul'da dün boş olan AKP ve MHP sıralarının bugün dolu olduğu görüldü.

'OYLAMA İÇ TÜZÜĞE UYGUNDUR'

Tezkerenin görüşülmesi öncesi parti gruplarından dünkü oylama ve itirazlara dair gündem dışı söz alındı. İktidar vekillerinin konuyla ilgili beyanlarına ilişkin konuşan Meclis Başkanvekili Haydar Akar "Oylama iç tüzüğe uygundur. Burası sadece iktidar partisinin taleplerinin karşılandığı bir makam değildir" dedi.

'BİZ BU TUTUMU ESKİ SEÇİMLERDEN TANIYORUZ'

Ardından Meclis Başkanlığı Divanı'nın konuya ilişkin Genel Kurul'a gönderdiği usul tezkeresi hakkında lehte ve aleyhte söz alındı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş iktidarı eleştirerek, "Kaybettiğim oylamayı tanımıyorum tutumu bu. Biz bu tutumu 7 Haziran’dan, 31 Mart İstanbul seçiminden tanıyoruz. Eskiden asker botlarıyla yapılırdı bu yöntem, şimdi Meclis’te kalkan ellerle yapılıyor" ifadelerini kullandı.

MECLİS'TE BİR DARBE DAHA

Tezkereye yönelik aleyhte ve leyhteki beyanların ardından Başkan Divanlığı'nın, dün yapılan oylama sırasında Divan'da anlaşmazlık olmasına rağmen oylamanın tekrarlanmadığına yönelik usul yanlışlığı tezkeresi Genel Kurul'da oylandı. Anlaşmazlık nedeniyle elektronik olarak yapılan oylamada tezkere kabul edildi ve dün yapılan oylama geçersiz sayıldı.

Teklif maddelerinin Genel Kurul'da görüşülmesi ise AKP ve MHP oylarıyla kabul edildi. Genel Kurul 6 Nisan'da devam edecek.