İktidar 'ülkede azalıyor' diyor ama...: Cezaevlerinde vaka sayısı artıyor

İktidar 'ülkede azalıyor' diyor ama...: Cezaevlerinde vaka sayısı artıyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, yaptığı yazılı açıklama ile Türkiye’de vaka sayıları düşerken cezaevlerinde son 15 günde yüzde 606 artış görüldüğünü belirtti. Acil önlem alınmadığı takdirde yaşanabilecek ölümlerde sorumluluğun siyasi iradenin üzerinde olduğunu ekledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, yaptığı yazılı açıklama ile yeni tip koronovirüs salgınının (Covid-19) tehdit ettiği cezaevlerine dikkat çekti. Cezaevlerinde sosyal mesafeyi koruma imkanının olmadığını dolayısıyla salgının yayılması için oldukça elverişli olduğunu belirterek acil önlem alınması çağrısında bulundu.

‘15 GÜNDE YÜZDE 606 ARTIŞ’

CHP’li İlgezdi, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün 13 Nisan 2020 tarihinde Türkiye genelindeki cezaevlerinde toplam vaka sayısının 17 olduğunu, üç mahkûmun ise virüs nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladığını hatırlatarak, “Bakanın ilk açıklamasından 15 gün sonra yani 28 Nisan’da vaka sayısı 120’ye yükselmiştir. Cezaevlerinde giderek artan risk Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün açıklamalarından da ortaya çıkmıştır. 15 günde yüzde 606 artış vardır. Üstelik bu artışın yaşandığı sürede infaz yasasının kabulü ile cezaevlerinden yaklaşık 90 bin kişi de tahliye edilmiştir” dedi.

‘780 ÇOCUK CEZAEVİNDE’

İlgezdi, bakanlık tarafından yapılan son açıklamalara göre cezaevlerinde 3 bin 100 çocuk hükümlü ve tutuklu bulunduğunu, 780 çocuğun ise anneleriyle birlikte cezaevlerinde yaşadığını kaydederek, “Cezaevlerinde tutuklu ve hükümlü olarak bulunan hamile kadın mahpus sayısına ilişkin veriler ise paylaşılmamaktadır.

DEZAVANTAJLI GRUPLAR DAHA BÜYÜK RİSKLE KARŞI KARŞIYA’

Gamze Akkuş İlgezdi, kalp rahatsızlığı, astım, KOAH, kanser ya da yüksek tansiyon gibi kronik hastalıkları olan tutuklu ve hükümlü sayısının da bilinmediğinin altını çizerek, “Doğal olarak cezaevlerinin dezavantajlı gruplarını oluşturan hamileler, çocuklar ve hastalar daha büyük bir riskle korona virüse karşı hayatlarını idame ettirmeye çalışmaktadır” dedi.

‘TÜRKİYE’DE VAKA SAYISI DÜŞÜYOR, CEZAEVLERİNDE ARTIYOR’

Cezaevlerinde yaşanan yüzde 606’lık artışın sebeplerinin açıklanması gerektiğini söyleyen İlgezdi, “Görülen o ki, cezaevlerindeki vaka sayısının 15 günde yüzde 606 artmış, Kovid-19 salgını endişe verici bir duruma ulaşmıştır. Başka bir ifadeyle Türkiye’de vaka sayısı düşerken, cezaevlerinde artış gözükmektedir. Salgının bu hızla artması halinde yeni ölümlerin meydana geleceği yadsınamaz bir gerçektir” açıklamasında bulundu.

İlgezdi son olarak, dezavantajlı gruplar başta olmak üzere olası salgın riskinde can kaybı yaşanmaması için acil önlem alınması gerektiğini, aksi takdirde meydana gelebilecek ölümlerde sorumluluğun önlem almayan, almakta geciken veya uyarıları görmezden gelen siyasi ve bürokratik irade olacağını söyledi.