'İktidar seçimlere odaklanmış durumda, Nisan'da sert önlemler gelebilir'

'İktidar seçimlere odaklanmış durumda, Nisan'da sert önlemler gelebilir'

İktisatçı yazar Mustafa Sönmez ile son açıklanan TÜİK verilerini ve tanzim satışları değerlendirdik.

Özgür Yılmaz

İktisatçı yazar Mustafa Sönmez son açıklanan TÜİK verilerini İleri'ye değerlendirdi.

Sönmez, TÜİK'in açıkladığı Perakende Satış, Ciro ve İşgücü İstatistiklerini "TÜİK verileri ülkenin kriz tünelinde daha da karanlığa gittiğinin bir göstergesi" şeklinde yorumladı.

Mustafa Sönmez işsizlik verileriyle ilgili olarak "TÜİK işsizlik verileri Kasım 2018 verilerini gösteriyor. Aralık, Ocak, Şubat aylarını içermiyor. Bu bile dehşetli bir şekilde krizi yaşadığımızın göstergesi" dedi.

"Perakende Satış ve Ciro verileri ise Aralık ayına ait" diyen Sönmez "bu veriler de ekonomik krizde hızla ilerlediğimizin göstergesi" diye ekledi. 

'2018'DE KÜÇÜLME YAŞANDI, 2019'DA DA KÜÇÜLMENİN BELİRTİLERİ VAR'

Türkiye'nin son dönemde gündemindeki yüksek enflasyon ve ekonomik sorunlara ilişkin olarak konuşan Sönmez "Türkiye 2018'in son çeyreğinde %6 yakın bir küçülme yaşadı. 11 Mart'ta TÜİK tarafından bu veriler de açıklanacak. Bu tabloya cari denge verilerini de ekleyelim. Türkiye'ye yabancı kaynak girişi yok; tersine 4 milyar dolar çıkmış. 2017'deki büyüme %7,4'ten 2018'de %1.6'ya düşmüş. Küçülmenin 2019'da da devam edeceğine dair işaretler var" dedi.

'İKTİDAR YEREL SEÇİMLERE ODAKLANMIŞ DURUMDA'

Mustafa Sönmez ekonomik krizin Türkiye'yi götüreceği nokta konusunda "İktidar, 31 Mart seçimlerine odaklanmış durumda. Nisan ayına dair sert önlemler alınabilir" şeklinde konuştu. IMF'ten borç alma iddialarına dair ise "IMF için dışarıdan temin edilemeyen parayı istemek zorunda kalabilirler. Ancak bildiğiniz gibi IMF'e ABD hakim. ABD onay vermeden, anlaşma olmaz" dedi. 

Mustafa Sönmez vatandaşın mahkum edildiği tanzim satış kuyrukları hakkında ise "Tanzim satış seçmen odaklı bir şov. Enflasyona herhangi bir etkisi olamaz. Enflasyonu belirleyen 450 çeşit ürün var. Tanzim satışlar bütçeden sübvanse ederek halkın çok sınırlı bir kesime ulaştırılıyor. Söz konusu çadırlarda 1-2 ürün satılıyor. Bu bile şov olduğunun göstergesi. 31 Mart için, sandığa dönük bir hamle" açıklamalarında bulundu.

DAHA FAZLA