İktidar 'normalleşme' diyor ama...: 'İşçiler arasında pozitif vaka oranı hızla artıyor'

İktidar 'normalleşme' diyor ama...: 'İşçiler arasında pozitif vaka oranı hızla artıyor'

Covid-19 salgınının çalışma yaşamında ciddi sonuçlar doğurduğu belirtilen raporda, zorunlu ve acil işler dışında üretimin devam ettiği, bu durumun işçileri salgınla karşı karşıya bıraktığı, işçilerin sağlıkları ile işleri arasında tercih yapmaya zorlandığı vurgulandı.

İleri Haber

DİSK, en az 535 üyesinin Covid-19’a yakalandığını açıkladı. İşçiler arasında salgının hızla arttığı belirtilen rapora göre, artış oranının Türkiye’nin 3,2 katı olduğu belirtildi.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi’nin (DİSK-AR) hazırladığı yeni tip koronavirüs (Covid-19) DİSK Raporu’nun üçüncüsü yayınladı. Rapora göre, işçiler arasında Covid-19 pozitif vaka oranı hızla yükseliyor.

'SALGININ İŞÇİLER ÜZERİNDEKİ ETKİSİ ARTIYOR'

Covid-19 salgınının çalışma yaşamında ciddi sonuçlar doğurduğu belirtilen raporda, zorunlu ve acil işler dışında üretimin devam ettiği, bu durumun işçileri salgınla karşı karşıya bıraktığı, işçilerin sağlıkları ile işleri arasında tercih yapmaya zorlandığı vurgulandı. İşçilerin çalışmaya zorlanması salgının işçiler arasındaki etkisini artırdığının da altının çizildiği raporda, “İki hafta önce DİSK üyesi işçilerdeki pozitif vaka sayısı 257 iken 24 Nisan itibariyle 535’e yükseldi. Araştırma bulguları DİSK üyesi işçiler arasında Covid-19 pozitif vaka oranının, Türkiye vaka oranının 3,2 katı olduğunu gösteriyor” denildi.

DİSK-AR tarafından hazırlanan raporda yer alan bulgular şu başlıklarla açıklandı:

- “Covid-19 pozitif vaka oranı DİSK üyesi işçiler arasında Türkiye’nin 3,2 katıdır!”

- “DİSK üyesi en az 535 işçinin Covid-19 testi pozitiftir.”

- “En az 13 bin 754 DİSK üyesi işçinin çalıştığı 56 işyerinde üretime ara verildi veya üretim durduruldu.”

- “En az bin 249 DİSK üyesi işçi çalışmaktan kaçınma hakkını kullandı.”

- “Covid-19 sebebiyle DİSK üyesi sendikaların örgütlü olduğu en az 131 işyeri kısa çalışma ödeneğine başvurdu. Başvuru kapsamdaki DİSK üyesi işçi sayısı en az 34 bin oldu.”

- “Covid-19 nedeniyle 80 işyerinde işçiler ücretli izin kullandı.”

- “Covid-19 sebebiyle evden çalışmaya geçen DİSK üyesi işçi sayısı en az 2 bindir.”

- “Covid-19’a karşı işyerlerinde alınan önlemler yetersiz: Zorunlu ve acil olmayan işlerin durdurulması işçilerin sağlığının korunmasının yegâne yoludur!”

Raporun tamamına ulaşmak için tıklayın.